DEFINICIJA: Evo šta znači pojam "pandemija"

Značenje pojma

BUKA portal / 11. Mart 2020

Foto: Ilustracija

 

Pandemija označava širenje infekcijske bolesti u širokim zemljopisnim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera.

Nasuprot epidemije pandemije nisu lokalno ograničene.

Kod životinjskih bolesti koristi se pojam Panzootija.

Čak i u slučaju pandemije, postoje i područja koja nisu zahvaćena od infekcijske bolesti: udaljena područja, neke planinske doline, ili usamljeni ljudi na otocima mogu biti pošteđeni od infekcija.

Pojam pandemija je nastao iz starogrčke riječi pan "sve" i demos "narod", tako da se radi o događaju koji pogađa sve pripadnike naroda.

Dosadašnje pandemije: H1N1 (2009.), HIV (1981.), španska gripa (1918.), boginje (1870.) i kuga (1347.)

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da bi epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog vala zaraze. Primjerice, turist koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. No ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim tko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerojatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sustavi moraju biti pripremni na takvo izvanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu, piše The Guardian.

Vezan tekst:

WHO proglasio globalnu pandemiju koronavirusa

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.