Deset pravila za balkanskog Princa od Makijavelija 21. vijeka

Zaposli svoje glasače. Otpusti svoje protivnike. Obećavaj promjenu, ali se postaraj da sve ostane isto...

Florian Bieber / 13. Februar 2015

Dragi balkanski Prinče,


Čestitam na nedavnom izboru.

 

Pretpostavljam da bi želio da zadržiš moć što je duže moguće. To više nije lako kao što je nekad bilo, ali još uvijek je moguće ako budeš poštovao deset pravila koja dolje navodim.

 

Uvijek moraš imati na umu da je ocjena tebe kao demokrate i reformiste važnija ako dolazi s vana, od EU, međunarodnih posmatrača i organizacija. Oni znaju biti strožiji od tvoje domaće publike, ali su isto tako manje upućeni i skloni su da brzo izgube interes.

 

1. Kontroliši izbore, ali ne na dan izbora, već ranije

 

Dok su tvoji prethodnici možda bili u mogućnosti da trpaju listiće u glasačke kutije ili dižu mrtve da glasaju za njih, ili još bolje, osiguraju da nemaju rivala na izborima, to više nije moguće. Moraš pobijediti na izborima i biti priznat od strane međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je možda manje izbirljiva na Kavkazu ili u Africi, ali na Balkanu moraš izgledati kao dobar demokrata. Dragi moj Prinče, to ne znači da moraš i biti demokrata. Postoje načini da uspiješ u tome.

 

Prije svega, shvati izbore kao način da postaneš jači. Dobro odaberi vrijeme izbora: mnogo izbora i prijevremeni izbori mogu pomoći da se opozicija uhvati nespremna i da dobiješ glasove kada je tvoja popularnost na vrhuncu. Ponudi glasačima nešto novca, ili im oprosti dugove za struju, postoji mnogo načina da dobiješ glasove za siću. Ponekad razmotri i mogućnost da ponudiš nešto novca ljudima da ne glasaju (znaš da bi oni dali svoj glas tvojim protivnicima). Takođe pomaže ako prikažeš opoziciju kao sumnjivce, seksualne perverznjake, izdajnike države i uopšte ljude sumnjivog morala.

 

Za više o tome, pogledaj moju knjigu “Pobjeda na izborima za idiote”.

 

2. Kontroliši medije, pobrini se da imaš mnogo usta, i da sva govore isto, i da imaš svog snagatora.

 

Mediji su najvažniji ako želiš zadržati vlast.

 

Sada ih više ne posjeduješ kao drugi prinčevi prije tebe. Međutim, malo je medija koji su ekonomski održivi i najbolji način da ih kontrolišeš jeste da reklamiraš samo u onima koji o tebi pišu dobro (i ne zaboravi, ti se najveći oglašivač). Mnoge novine i TV kuće su vjerovatno u vlasništvu ili neke zapadne medijske kuće koja vrednuje profit više od standarda ili nekog mutnog lokalnog biznismena kojem sigurno možeš iskopati neki neplaćeni porez.

 

Novinari nekad mogu biti malo naporni, a najbolji način da se pobrineš da se lijepo ponašaju jeste da im malo zaprijetiš, ne u javnosti. Pritisni nekoliko njih, a većina će rado cenzurisati sami sebe.

 

3. Pričaj o EU i kako želiš da joj se pridružiš, ali neka to bude vruće-hladno

 

Možda te ustvari EU ne zanima, niti je razumiješ, i to je u redu, ali želja da se pridružiš EU je obavezna. Bez toga, vjerovatno ne bi ni bio izabran, obzirom da svi glasači žele članstvo u EU. Nadalje, možeš izvisiti ako ne podržiš EU, jer je za formiranje vlade potrebno odobrenje od strane EU. Stoga, izrazi želju za EU, ali ubaci dozu nejasnoće. Biti proevropski orijentisan ovih dana čini se kao previše se truditi oko partnera koji te zapravo ne želi. Zato, baci sjenu sumnje na cijeli projekat.

 

4. Pričaj o borbi protiv korupcije i o reformama. Pričaj i pričaj i strpaj nekog u zatvor.

 

Ko voli korupciju? Niko. Zato, nema sigurnije teme za vođenje kampanje i teme o kojoj se može stalno pričati. Dobro je da se prikažeš kao neustrašivi borac protiv korupcije i da predstavljaš svakog ko je korumpiran kao protivnika tvoje vladavine, zato baci sjenu korupcije na tvoju opoziciju.

 

Naravno, teško je ostati na vlasti a da ne tolerišeš nešto korupcije. Postaraj se da imaš povremene uspjehe, nekoliko hapšenja, suđenja. Imaj na umu da su hapšenja važnija od presuda. Takođe, uhapsi i neke od svojih ljudi. Tako ćeš djelovati ozbiljnije. Izvještaji o tvom skromnom načinu života pomažu, a izjave za imovinski karton možeš davati sa određenom dozom kreativne slobode.

 

5. Riješi probleme sa svojim susjedima da bi te pohvalili, i stvori nekoliko da bi bio  popularan

 

EU i međunarodna zajednica vole da se slažeš sa susjedima, pa se isplati naći vremena da ih posjetiš, ne samo zato što možda imaju bolja ljetovališta na moru: pričaj o regionalnoj saradnji, kako svi dijelite evropsku budućnost (pogledaj moju knjigu’100 govora za svaku priliku za balkanskog princa’).

 

Novi i stari problemi sa susjedima su veoma korisni kod kuće. Oni odvlače pažnju od drugih problema, daju ti priliku da pridobiješ podršku. Nema ništa bolje za jačanje tvoje popularnosti od malo natezanja sa komšijama. Tako da je ovdje ključno postići ravnotežu između zadovoljavanja međunarodne zajednice i zadobijanja domaće naklonosti.

6. Izaberi različite inostrane prijatelje, neki će te voljeti zbog onoga što jesi, a neki zbog onoga što tvrdiš da jesi

 

EU je tvoj najveći investitor, donator i šansa, ali nemoj se fokusirati samo na njih. Flertovanje sa drugima će učiniti EU malo ljubomornom, pa će obratiti više pažnje na tebe. Plus, možeš se prikazati kao čovjek koji misli svojom glavom. Takođe je važno da imaš u vidu da su drugi investitori i donatori često manje zahtijevni. Tako da možeš iskoristiti neke resurse da se pobrineš da domaće političke usluge. Međutim, ne zaboravi da te oni možda iskorištavaju, pa budi spreman da budeš odbačen kada im više ne budeš potreban.

 

7. Zaposli svoje glasače. Otpusti svoje protivnike.

 

Najbolji način da ostaneš na vlasti jeste da zaposliš svoje glasače, a ima mnogo poslova koje možeš ponuditi, od savjetnika do čistačice.
Ako je jasno da je članstvo u tvojoj stranci ono što se računa, to će pomoći u smislu podrške stranci i glasova. Mnogi od tvojih državnih službenika će regrutovati desetine glasača samo da bi zadržali svoj posao. Tvoji protivnici uvijek mogu biti otpušteni, iz državne administracije ili iz privatnih kompanija (na kraju krajeva, ti vjerovatno kontrolišeš najveći dio finansiranja u državi), ili njihovi očevi, majke, sestre, braća. Ima mnogo načina da ih natjeraš da dobro razmisle o tome šta će reći o tebi.

 

8. Vladavina zakona, tvoja vladavina, tvoji zakoni

 

Međunarodna zajednica će pričati i pričati o vladavini zakona. Zbog toga, dragi balkanski Prinče, preporučujem ti bezbroj zakonskih mjera i strategija. Međutim, u stvarnosti, važno je da se pobrineš da je zakon dovoljno komplikovan da se ne može univerzalno primjenjivati, ali da uvijek postoji sijenka ilegalnosti koja visi, a koja se može upotrijebiti po potrebi. Demonstranti mogu biti kažnjeni za opstruisanje saobraćaja visokim novčanim kaznama, i druga mala pravila ti mogu pomoći da ih podsjetiš da je tvoj zakon onaj koji vlada.

 

9. Nemoj imati ideologiju, to ti samo može škoditi

 

Nemoj imati jasnu ideologiju, to te samo obavezuje na određene stavove, što ti kasnije može stvoriti probleme. Fokusiraj se na šire ciljeve, kao što su Evropa, sloboda, prosperitet i drži se podalje od konkretnih ambicija.

 

U interesu ti je da se pridružiš evropskoj ili međunarodnoj stranačkoj porodici, kao što su Socialist International ili European People’s Party kao pridružena članica ili posmatrač. To će ti dati nešto međunarodnog legitimiteta i ublažiti potencijalnu međunarodnu kritiku. Međutim, nemoj to pobrkati sa ideologijom— niko neće glasati za tebe zbog ideologije, glasaće za tebe zbog tebe i zbog posla koji si obezbijedio nečijoj tekti.

 

10. Obećavaj promjenu, ali se postaraj da sve ostane isto

 

Promjena je ono što svi žele, tvoji glasači žive u ekonomskoj krizi nekih 28 u proteklih 35 godina. Oni žele da se situacija popravi, pa im nemoj obećavati da ćeš ostaviti sve kako jeste, već im pričaj o tome kako će biti bolje. Međutim, promjena je rizična – Neka sve ostane isto, promjena je laka za obećati, ali je rizična u stvarnosti. Promjena znači stalnu kampanju. Vodi kampanju kao da se boriš za vlast. Tako ćeš djelovati energično, bićeš spreman za prijevremene izbore i djelovaćeš kao da si još uvijek opozicija, čak i kad nisi. Mijenjanje sastava vlade, mijenjanje zakona, obznanjivanje velikih planova su dobri načini da govoriš o promjeni.

 

Dragi balkanski Prinče,

 

Vladavina je kao plesanje po rubu vulkana. Možeš vladati samo ako tvrdiš da si demokrata koji želi evrointegracije, ali možeš nastaviti da vladaš dugo vremena samo ako svoje riječi ne budeš provodio u djela. To bi dovelo druge na vlast, a tebe bi moglo odvesti u zatvor. Prema tome, moraš hodati po tankoj žici između toga da govoriš prave riječi svojim glasačima i EU, a da radiš nešto sasvim drugo.

 

Sretno! Ima nekih kojima ovo ide dobro, tako da, sa malo vještine, možda ćeš se i ti pridružiti njihovom  klubu.

 

 

Tekst preuzet sa bloga autora, uz  njegovu dozvolu. Za Buku prevela Milica Plavšić.

 

 

Dr Florian Bieber je profesor Studija Jugoistočne Evrope i direktor Centra za Studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu, Austrija. Njegov istraživački rad obuhvata institucionalna uređenja i multietničke države, nacionalizam i etničke sukobe, kao i politički sistem Jugoistočne Evrope.


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.