Deseti protest “1 od 5 miliona”: Visibabe umjesto vješala

Okupljanje na Platou, prije protestne šetnje govori Marko Vidojković

BUKA portal / 09. Februar 2019

Protest pod sloganom "Jedan od pet miliona" počeo je večeras u 18 časova okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Najavljeno je da će govoriti pisac Marko Vidojković i Sanja Pilipović, majka maloletnog mladića koji je priveden zbog toga što je nosio maketu vešala na prošlonedeljnom protestu (u međuvremenu je pušten), nakon čega će građani krenuti u protestnu šetnju prošetati centralnim beogradskim ulicama.

"Srbija nije više na listi slobodnih zemalja, jer Aleksandar Vučić gazi svoj narod i sve zakone. Pozdravljamo vas i od majke najmlađeg političkog zatvorenika u Evropi", rekla je Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta.

Jelena Anasonović je prenela pozdrave okupljenima od Sanje Pilipović, kako je navela, majke najmlađeg političkog zatvorenika u zemlji.

"Dva sata je trebalo da ga puste iz pritvora kada smo najavili da će njegova majka govoriti na protestu. Oni ne poštuju zakone ni institucije. Za njih je sloboda što je Babićev vozač na slobodi. To što su fantomi iz Savamale na slobodi. To što su ljudi koji su razbili glavu Borku Stefanoviću na slobodi.

E pa to nije sloboda, Vučiću. Zato smo po deseti put na ulicama Beograda, ali i ostalih hrabrih gradova." Na binu je potom izašao Marko Vidojković. Protestna povorka proći će ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde je planiran performans, a potom nastaviti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija. Studenti nekoliko fakulteta organizovali su protestnu šetnju od 15 časova ispred Studentskog doma "4. april". Odatle su se priključili građanima na Platou. Organizatori su apelovali na građane da na protest ne donose makete vešala, jer "takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja".

“Pozivamo građane da zadrže prisebnost, da se u protestnu šetnju upute dostojanstveno i civilizovano, bez bilo kakvih obeležja ili rekvizita koje vlast može da zloupotrebi za prljavu propagandu protiv ciljeva protesta. Iako makete vešala jesu redovan dekor na protestima u Parizu i Londonu, ne znači da takvi simboli treba da budu i na ulicama naših gradova”, navodi se u saopštenju.

Reporter Nedeljnika Dimitrije Đurić uočio je jedan novi rekvizit koji je zamenio vešala: "maketu" visibabe, vesnika proleća.

 

Izvor Nedeljnik.rs


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.