Detoksikacija za početnike: Kako očistiti organizam?

Ako želite da očistite svoj organizam od toksina i masnoća, otkrijte tri obavezna koraka.

b92 / 03. Februar 2016

Nekoliko dana prije detoksa smanjite unos svih onih ukusnih jela u kojima svi uživamo i izbacite sljedeće: kafu,šećer, meso i mliječne proizvode i ubacite ribu, svježe voće, zeleniš i ostalo povrće u svaki obrok. Možete početi i sa pojedinačnom konzumacijom sokova, po 1-3 dnevno kao zamjene za obroke i tako sebe polako uvesti u proces detoksikacije. 
TOKOM DETOKSA 

Na početku prvog dana bilo bi dobro da popijete čašu vode ili vode sa limunom kako biste pokrenuli svoj organizam. Vruća voda je najbolja, ali može i ona na sobnoj temepraturi. Pijte svojih pet sokova, koje ste napravili za detoksikaciju onoliko često koliko osjećate potrebu. S obzirom da ne funkcionišemo svi na isti način, usvojite pravilo da sačekate najmanje jedan sat između sokova i da posljednji popijete barem dva sata prije spavanja. Tokom dana unosite dosta tečnosti u organizam – pijte vodu, zeleni čaj (obican ili bez kofeina) i biljne čajeve, onoliko koliko vam prija. 

POSLIJE DETOKSA 

Pravilan način ishrane nakon detoksa je isto vrlo važan. Prvog dana poslije čišćenja nastaviti sa konzumiranjem sokova, bistrih supa, svježeg voća i povrća, od drugog dana početi sa grilovanim i povrćem pripremljenim na pari, a mahunarke ubaciti tek trećeg dana. 

Četvrtog dana se oprezno može uvesti riba ili meso, po mogućstvu bijelo meso. Mliječni proizvodi bi trebalo da budu posljednji kojima ćete se vratiti. Najbolja za vaše tijelo je zapravo ishrana bazirana na 80% sirovom voću i povrću, čime održavate alkalni balans. Dokazano je da povišena kiselost organizma jeste osnova za stres,umor, upale, gojaznost i slabljenje imunog sistema. 

izvor: Men's Health


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.