Direktor CIA-e otkrio: oko 100 njihovih službenika pati od misterioznog havanskog sindroma

Američki obavještajci sumnjaju na Rusiju

BUKA portal / 23. Juli 2021

 

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi se među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns. Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdi uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi. Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

Kao mogućeg krivca imenovao Rusiju

“Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti”, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e. Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake “usmjerene energije”. Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

(Telegram.hr)


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.