Direktor: Sestra iz Zvečanske bila na praksi, dijete slikala zbog koleginice

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je za Blic da je sestra sa snimka apsolvent Više medicinske škole u Zemunu, a da je u toj ustanovi bila na praksi.

BUKA portal / 20. Juli 2019

 

Medicinska sestra Đ. A. (23) iz Zvečanske koja je snimljena kako se neadekvatno ponaša prema jednom dječaku, a drugo dijete snima mobilnim telefonom, iako je snimanje djece zabranjeno, u toj ustanovi bila je na praksi, rekao je za Blic direktor Zoran Milačić. Kaže i da je njeno obrazloženje bilo da je dijete snimala zbog koleginice.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je za Blic da je sestra sa snimka apsolvent Više medicinske škole u Zemunu, a da je u toj ustanovi bila na praksi.

Svoj radni osnos Đ.A. zasnovala je u aprilu, poslije odrađenog probnog rada u Zvečanskoj i dobila ugovor na tri mjeseca. Kada je Milačić istekao, dobila je drugi, ali u međuvremenu se saznalo za ovaj incident.

Direktor objašnjava da je protokol za zapošljavanje u ovoj ustanovi ustaljen, i da podrazumijeva da ljudi prođu pripravnički staž u Zvečanskoj ili praksu, kako bi se najbolje procijenilo da li se uklapaju u ovakav sistem rada.

"Nakon što je završila praksu u Zvečanskoj, konsultovali smo njene profesore koji su joj dali preporuku za rad. Prema izvještaju glavne odjeljenske sestre, do sada nije bilo primjedbi. Ona se trenutno nalazi na suspenziji koja po zakonu može trajati do 90 dana, a nakon toga mora biti odlučeno da li će radnik dobiti otkaz ili će nastaviti radni odnos", ispričao je direktor.

On kaže da je Đ.A. prilikom uručenja rješenja o suspenziji upoznata sa razlozima i dodaje da slučaj nije komentarisala, kao ni kritiku da je na "neadekvatan način komunicirala sa djetetom i isto tako ga spuštala u krevetac".

Što se tiče optužbi da je povrijedila privatnost djece koristeći mobilni telefon, Đ.A. je u svoju odbranu rekla da je fotografisala mališana kako bi fotografiju poslala koleginici koja je za dijete bila veoma vezana, ispričao je Milačić za Blic.

Policija je protiv medicinske sestre Đ.A. podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zlostavljanje i mučenje, saopštio je MUP.

Vanredni inspekcijski nadzor u Zvečanskoj pokazao je da su nadležni u toj ustanovi postupili u skladu sa propisima, a ministar Zoran Đorđević je incident koji je prikazan na video snimku ocijenio kao "događaj bez presedana".

VIDEO Bahato ponašanje vaspitačice prema dječici bez roditelja IZAZIVA BIJES


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.