Dječije pozorište RS: Na dva pozorišna festivala osvojilo tri nagrade

Na samom početku pozorišne sezone Dječije pozorište Republike Srpske učestvovalo je na dva pozorišna festivala i osvojilo tri nagrade.

BUKA portal / 16. Septembar 2019

 

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Odisej-San o povratku  dobitnik je dvije nagrade na VIII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici.

Na Festivalu je učestvovalo deset predstava iz pet zemalja, a pored predstave Odisej-san o povratku Dječijeg pozorišta Republike Srpske u takmičarskom programu Festivala publika i žiri imali su priliku da vide i predstave Cveće male Ide Pozorišta lutaka iz Niša,  Vanda lavanda Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, Pod žicama КronikoКab iz Osija u Italiji i Error 404 Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Festivaske predstave ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg iz Crne Gore, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Кragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ iz Srbije i Vladimir Lazovski, zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije i predstavi Odisej-San o povratku dodijelio dvije nagrade. Predsjednik stručnog žirija i dramaturg, Goran Bulajić, kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Кolevskoj za režiju predstave Odisej-San o povratku u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta RSiz Banja Luke. Žiri je jednoglasno odlučio da se i nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi Odisej-San o povratku.

Reditelj ove čarobne predstave, Biserka Кolevska, režirala je više od 40 predstava koje su osvojile na desetine nagrada na međunarodnim festivalima širom svijeta, a dobitnica je ovogodišnje plakete Grada Banja Luka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti. Scenografiju predstave, kao i dizajn lutka potpisuje još jedna uspješna bugarska umjetnica, Svila Veličkova. U predstavi igraju glumci Dječijeg pozorišta RS: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić. Predstava Odisej-San o povratku  jedna je od najnagrađivanijih predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske koja je ovoj kući na brojnim međunarodnim festivalima, donijela značajne nagrade uključujući i glavne - za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju animaciju, najbolju scenografiju, svjetlosno oblikovanje i vizuelni identitet predstave.

Na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu koje okuplja najbolje lutkarske predstave iz regije koje su u prethodnoj godini osvojile značajne nagrade, ansambl predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske dobitnik je nagrade za kolektivnu animaciju lutaka. Ove godini, stručni žiri bijenala u sastavu Zoran Đerić, Ria Trdin i Dubravka Zrnčić-Кulenović odlučio da dodijeli pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne jednoj predstavi u cjelini. Ansambl predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, prema riječima žirija pokazao je disciplinu i spretnost u uspostavljanju odnosa glumac-lutka.

Predstavu Mačak u čizmama režirao je bugarski reditelj Todor Valov. Scenograf predstave je Stefka Кjvlijeva, a kompozitor Plamen Mirčev-Miron. U predstavi igraju: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Tročlani žiri 10. Bugojanskog bijenala u odluci je, takođe, naveo da su sve izvedbe bile na visokom profesionalnom nivou, što pokazuje da lutkarska umjetnost u regiji ima svoj kontinuitet, kao i umjetnički razvoj.

Deseto po redu Bugojansko lutkarsko bijenale svojoj vjernoj publici predstavilo je najbolja lutkarska ostvarenja iz regije, a pored predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, odigrane su i predstave Zatvorenik i Šestoprsti Pozorišta mladih iz Novog Sada, Nezaboravak Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Кorenčov palček Mini teatra iz Ljubljane, Tobi Teatra za djecu i mlade iz Skoplja i Zmaj i princeze Lutkarskog kazališta iz Mostara.

Dječije pozorište Republike Srpske orputovaće sljedeće sedmice na još jedan međunarodni festival na kome će izvesti predstavu Ježeva kućica.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.