Dnevnik Banjalučanina iz Milana: Danas neću izaći na ručak, niti cu otići u prodavnicu da kupim nešto za jelo....

Čitalac BUKE iz Milana poslao nam je osvrt na trenutnu situaciju u tom gradu, a nakon višetrukih potvrđenih slučajeva korona virusa u toj regiji..

BUKA / 25. Februar 2020

Bez obzira na negodovanje moje žene, jutros sam krenuo na posao, u Milano. 

Do kancelarije mi treba sat vremena vožnje, koliko je potrebno da predjem 20km autoputa i 10km kroz grad. Na autoputu stanje je normalno, tj. saobraćaj je otezan, buduci da ova prometnica povezuje Milano sa Švajcarskom. Kad se udje u grad, situacija se mijenja: malo vozila u prometu i rijetki pješaci. Samo poneki prolaznik nosi zaštitnu masku. 

Ispred kancelarije parking je poluprazan, što je “običnim” radnim danom nemoguće. Sve se ovo dešava i zato što je regionalna vlada preduzela mjere da se ogranici veće okupljanje stanovništva: od juče ne rade škole i fakulteti. Roditeljima je dozvoljeno da rade od kuće i tako da ostanu sa djecom. Ista procedura je za one koje dolaze sa kriznih žarišta. 

Trka za nabavkom zaliha namirnica se stišava, jer javni mediji objavljuju da za to nema potrebe i veliki prodajni lanci uspijevaju bez problema da dopune prazne police. Barovi i pubovi nastavljaju da rade, ali samo do 18h. Zatvorena su sva mjesta koja mogu okupiti veći broj ljudi: od milanskog Duoma, do muzeja i galerija. Otkazani su koncerti i kulturne manifestacije, a utakmice se igraju bez publike...

U kancelariji zatičem vecinu mojih kolega, malo ih je ostalo kući. Niko od njih ne dolazi sa zaraženih područja i niko ne kašlje, pa sam i ja mirniji. Razmjenjuju se najnovije šale u vezi virusa i ovo bogatstvo duha me još više smiruje. Zabrinjava me mali broj primljenih e-mailova - obicno me saceka 23-30 poruka. A od jutros ni 10.

Sa druge strane, u Lombardiji,  kao i u ostalim zahvaćenim područjima, imamo porast osoba pozitivnih na korona virus. Ukupno 270. 

Za sada nema novih žrtava. Problem je što se epidemija polako, ali nezaustavjlivo proširuje: bilježe se slučajevi u Firenci i Palermu, koji do sada nisu bili uključeni u rizičnu grupu. Što se tiče žrtava, ukupno sedam, uglavnom se radi o starijim osobama: od 62 do 88 godina koje su već imale ozbiljnih zdravstvenih problema. 

S obzirom na tesku situaciju u zemlji, počinju i prve optužbe izmedju vlade i opozicije u vezi sa kontrolisanjem epidemije, a siva ekonomska predvidjanja ne utiču pozitivno na klimu u Italiji. Na medjunarodnom nivou raste nepovjerljivost prema putnicima iz Italije i za Italiju. Mnoge zemlje su obustavile đačke i sportske eskurzije, a bilježi se i drastičan pad stranih rezervacija za narednu sezonu.

Danas neću izaći na ručak, niti cu otići u prodavnicu da kupim nešto za jelo: žena mi je napravila sendvič, stavila dezinfekcijske maramice u ranac i dala mi flašu vode. Ne preostaje nam drugo nego da čekamo.  

 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.