Do kada će građani obolijevati i umirati zbog zagađenja iz termoelektrana?

Bosna i Hercegovina je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene onečišćenjem iz termoelektrana na ugalj.

Foto: BUKA

 

Nažalost i pored te činjenice, mi smo jedna je od rijetkih Evropskih zemalja u kojoj političke elite i energetski lobiji i dalje planiraju izgradnju novih termoelektrana, koje bi mogle negativno uticati na kvalitetu zraka i javno zdravlje još nekoliko desetljeća. Tim povodom je Greenpeace objavio novu analizu "Procjena utjecaja planiranih termoelektrana, Tuzla blok 7 i Banovići, na kvalitet zraka, zagađenje i zdravlje stanovništva".  

Ova studija procjenjuje uticaj dvije predložene termoelektrane, Tuzla blok 7 i Banovići.

"Ukoliko bi došlo do njihove izgradnje i rada, emisije iz ovih postrojenja bi nanijele značajnu štetu javnom zdravlju, uključujući procijenjenih 30 preuranjenih smrti godišnje, kao i 7600 dana bolovanja, 470 astmatičnih napada kod djece, 25 hospitalizacija i 40 slučajeva djece oboljele od bronhitisa godišnje. Ukoliko ova postrojenja budu radila 30 godina, procijenjeni kumulativni zdravstveni utjecaj, za taj period, bi bio 960 preuranjenih smrti", stoji u analizi.

Dalje se ističe da emisije iz termoelektrane doprinose okolnim koncentracijama PM2.5, NO2 i SO2, koje dovode do povećanja rizika za kako akutne, tako i za hronične bolesti i simptome. Uticaji se šire nekoliko stotina kilometara od termoelektrana i utiču na kvalitet vazduha, posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji,Sloveniji i Italiji.

 

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle rekao je da preko pet decenija termoelektrane u BiH nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država.

"Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom. Krajnje je vrijeme da BiH donosioci odluka prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za  građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora", istakao je Žiško.

 

 

 

Detaljnu analizu možete pronaći OVDJE


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.