DOBRE VIJESTI ZA RADNIKE S BALKANA: Industrija ove evropske zemlje proglasila ekonomski kraj pandemije...

Udruženje industrijalaca očekuje da će privredni rast ove godine biti između 3,5 i 4 procenta.

BUKA portal / 21. Juli 2021

Udruženje industrijalaca (IV) Austrije proglasilo je u utorak, iz ekonomskog ugla gledano, kraj pandemije koronavirusa.

U tekućem trećem kvartalu privreda će se ponovo vratiti na nivo na kojem je bila prije krize, kaže generalni sekretar Udruženja Kristof Nojmajer.

To, upozorava, može da uspori nedostatak stručne radne snage i neprimjenjivanje fiksno planiranih infrastrukturnih projekata.

Udruženje industrijalaca očekuje da će privredni rast ove godine biti između 3,5 i 4 procenata, prenosi Tanjug.


Nojmajer je na konferenciji za novinare zatražio stabilne uslove za preduzeća i njihove zaposlene kako bi rast bio održivo ojačan.

Prema njegovim riječima, nisu korisne diskusije o skraćenju radnog vremena na četiri radna dana u sedmici ili nova evaluacija već planiranih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je spomenuo ministricu infrastrukture Leonoru Gevesler, koja je zatražila novu evaluaciju velikih projekata, a samo zaustavljanjem izgradnje autoputa A26 kod Linza i brze saobraćajnice kod Beča S1 ugrožava se 27.500 radnih mjesta.

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mjesecima događa oporavak, a s realnim rastom svjetske privrede od šest posto, to je najveća ekspanzija u proteklih pet decenija.

"Svjetska privreda se nalazi usred faze buma s uobičajenim propratnim efektima, pozitivnim, kao i negativnim", rekao je on.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.