Dobro je što smo u političkom haosu, izbegli smo opasnost da postanemo Srbija ili Mađarska

Hrvatska se trenutno nalazi u veoma složenoj političkoj krizi, gde se bukvalno ne zna ko pije a ko plaća, a procene su da će vlada Tihomira Oreškovića biti jedna od najkratkotrajnijih u ne tako dugoj istoriji hrvatske demokratije.

Nedeljnik / 08. Juni 2016

 Eksperiment sa uvlačenjem u vladu pokreta "Most" i izbacivanjem u prvi plan kanadskog biznismena hrvatskih korena Tihomira Oreškovića neslavno se završava, tek, uprkos trvenjima na relaciji HDZ-Most-Orešković, pojedini hrvatski komentatori vide pozitivnu sliku.

 

Hrvatski portal Telegram.hr, pozivajući se na "jedan njemački list", navodi da su "pad Vlade i raspad vladajuće koalicije, dugoročno govoreći, zapravo dobri za Hrvatsku, jer da nema ovog kaosa, Hrvatskoj bi ozbiljno zaprijetila opasnost da postane nova Srbija ili Mađarska".

 

U ovom tekstu, dalje se nastavlja: "Riječ je o dvije europske zemlje koje su se najdalje moguće odmakle od bilo kakve stvarne demokratske prakse. O demokratskim idealima da ne govorimo".

 

Telegram navodi da se nakon što je Kolinda Grabar Kitarović pobedila na izborima, i nakon formiranja koalicije HDZ i Mosta, činilo da će vlast pod plaštom nacionalizma i reformi, imati za cilj zaštitu svojih klijenata.

 

"Sasvim je vidljivo tko su bili klijenti te vladajuće strukture. Tu su, među prvima, braća Mamić, sa svojim stotinama milijuna utajenog novca. Braća Mamić ne samo da su financirali predsjedničinu i HDZ-ovu kampanju, nego su se, do posve nedavno nedavno, privatno družili s predsjednicom Republike i s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice.

 

Zatim, tu je Milan Bandić, sa širokim krugom suradnika u politici, biznisu i neodređenom području između legalnog posla i podzemlja. I Bandić i Mamići boje se kaznenog pogona, pa trebaju zaštitu najviše državne vlasti. Stoga je Bandić postao jedini titofil među podržavateljima Hrvatske demokratske zajednice. Tu su, naposljetku, pojedini viši poslovni krugovi, koji podržavaju Bandića I Mamića, ili s njima posluju. Tu su, zatim, brojni i lokalni biznismeni, koji redovito, desetljećima, financiraju Hrvatsku demokratsku zajednicu, za što očekuju stanovite beneficije u obliku političko-pravne zaštite, ili poslovnih prednosti. Tu su, naposljetku, radikalno desni intelektualni krugovi, koji, načelno, ne traže ozbiljniji novac, ali zato zahtijevaju veliki javni i institucionalni prostor, u kojem bi provodili svoj plan dekriminalizacije Nezavisne Države Hrvatske. I na samom kraju, tu je najniži rang medija, koji se stavio na HDZ-ov payroll, i sada ne zna kako bi natrag. Svim je ovim društvenim grupama bila u interesu petrifikacija desne, ekstremno nacionalističke, kvazireformske Hrvatske", piše Telegram.

 

A tu onda dolaze do povlačenja paralela sa Srbijom: "A jednom, kad se takve društvene strukture dovoljno čvrsto etabliraju, one vrlo teško gube vlast i društveni utjecaj, što najbolje vidimo u Srbiji, zemlji kojom vlada organizirani kriminal, i u kojoj Aleksandar Vučić nikada ne može izgubiti izbore."

 

Ovi komentatori navode da je slično i u Mađarskoj, kojom vlada nacionalizam nedostojan članstva u EU, i čije glavne nacionalne kompanije, ne priznaju sudove drugih evropskih država. I gde, takođe, Viktor Orban ne može izgubiti izbore.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.