Dodik podržao ideju o stvaranju "srpskog svijeta"

Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju, "jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije, niti bi nanijela štetu bilo kome".

BUKA portal / 21. Juli 2021

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je za Srnu da u potpunosti podržava ideju o stvaranju "srpskog svijeta", koja, kako je rekao, "nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta".

Ideju o stvaranju srpskog svijeta iznio je prije par dana srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i od tada stižu brojne reakcije iz cijele regije. Između ostalih, ministarica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tražila je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ogradi od Vulinovih izjava.

Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju, "jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije, niti bi nanijela štetu bilo kome".

"Ova ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture, što su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija. Očigledno je da Bakir Izetbegović napadima na samu ideju o stvaranju srpskog svijeta pokušava da povrati uzdrmani ugled među svojim bošnjačkim narodom preko Srba, ali ni to mu neće pomoći", naglasio je Dodik, dodavši da je to dobra ideja koja ne ide na bilo čiju štetu.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.