Dodik: Republika BiH u njihovim kantonima

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je Programska deklaracija SDA koja predviđa "Republiku BiH rezolucija muslimanskog naroda u BiH" i da "poziva na sukobe".

BUKA portal / 15. Septembar 2019

Ono što oni čine je antidejtonski, antiustavno i naravno politika koja ugrožava stabilnost i mir u BiH", rekao je Dodik u telefonskom razgovoru za RTRS. se o tome razgovara", istakao je Dodik.

Naveo je da će predložiti i Narodnoj skupštini RS-a da se o tome izjasni, ali prije svega je potrebno izraditi koncenzus oko toga.

"Mi to čitamo kao jasnu poruku kontinuiteta u izgradnji BiH na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja bi trebala kroz, navodno, priču o građanskom uređenju da prevari Srbe i Hrvate i da na taj način se stvori jedna zemlja koja bi mogla, po onome što je rekao davno Alija Izetbegović, da se stvori zemlja muslimana, a onda da se uvede šerijat", naveo je on.

Naglasio je da je potrebno da se vodi računa o Republici Srpskoj, o njenim građanima i dodao da je krajnje vrijeme da se u RS-uj mobilišu sve političke snage sa jasnim odbijanjem da se radi ili sarađuje sa političkim snagama koje ignorišu postojanje drugih subjektiviteta na prostoru BiH.

"Јasno je da mi ne možemo ni u čemu da se složimo, ni u prošlosti, ni u sadašnjosti, pa ni u budućnost"i i dodao da će biti interesantno kako će stranci ono gledati na sve ovo. Poručio je da je "naš interes RS" i da je njen "boravak" u BiH "bio nepotreban".

"Kao i da boravak u nekoj njihovoj republici BiH nikako nije moguć za nas. Oni mogu da formiraju svoju republiku BiH na nekom od svojih kantona koji imaju u FBiH", rekao je Dodik. Poručio je da ne mogu da računaju ni na pedalj RS-a.

"Mi ćemo odbiti svaku mogućnost razgovora i bilo kakvog pokreta te vrste", zaključio je Dodik.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.