Dodik: RS je u svakom obliku država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je staru matricu o državnosti Republike Srpske.

BUKA portal / 15. Januar 2020

foto: BUKA

Tako je jučer gostujući na RTRS-u izjavio da je Republika Srpska u svakom obliku država, dodajući "nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama".

On je istakao da odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar nije Dan RS-a velika nepravda prema tom entitetu, ali i narodu.

"Sud BiH pokušava da sudi historijskim činjenicama. RS je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvijek je sporno kada su u pitanju Srbi. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo. Dio međunarodne zajednice gura tu priču. Isti sudija u Sjevernoj Makedoniji proglasi Ilinden za državni praznik, a u Republici Srpskoj Sveti Stefan dira nečija osjećanja. Pitam se čija?", naglasio je Dodik.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je, kaže, historijska činjenica. On je precizirao da Vijeće sigurnosti nije dalo visokom predstavniku nikakva ovlaštenja, već su Aneksom 10 uvedena Bonska ovlaštenja za koje je, dodaje, i bivši britanski ambasador u BiH Charles Crawford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

"Crawford je napisao - Koliko vidim bonska ovlaštenja nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavnik uzastopno umotava u neki pravnički jezik", naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

 

Klix


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.