Dodik traži ukidanje Vijeće naroda RS-a, iz SDA odgovaraju

"Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Wolfganga Petritscha koji je to nametnuo Narodnoj skupštini."

BUKA portal / 16. Juni 2020

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto, piše RTRS.

Komentarišući činjenicu da Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata na jučerašnjoj sjednici nije postigla dogovor ni o jednom pitanju, Dodik je istakao da je Vijeće naroda "izmišljeno da bi bilo kočnica Republici Srpskoj".

"Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Wolfganga Petritscha koji je to nametnuo Narodnoj skupštini. U Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu ne postoji Vijeće naroda, postoji samo Narodna skupština", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, kroz promjenu Ustava Republike Srpske, koja se priprema, treba ako ne eliminisati Vijeće naroda iz parlamentarnog života, onda bar dramatično smanjiti mogućnost da se na ovaj način" onemogućava rad najvišeg organa vlasti".

Komentarišući činjenicu da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo vitalni nacionalni interes na rebalans budžeta, Dodik je rekao da je rebalans budžeta napravljen zbog epidemije koronavirusa, te da nije ništa učinjeno da bi se smanjivale stavke vezane za neku bošnjačku ili bilo čiju drugu organizaciju.

"To je više nalog koji dolazi iz Sarajeva, kao što pokušavaju mnogo toga da preko Ustavnog suda BiH urade u RS. Ustavni sud BiH je mjesto kriminalizacije odnosa u BiH, majorizacije dva naroda u BiH i afirmacije jednog naroda i jedne političke iluzije koja pokušava da nametne BiH unitarno državo uređenje", smatra Dodik.

SDA odgovara Dodiku da Vijeće naroda RS-a mora imati iste ovlasti kao i Dom naroda FBiH.

Poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se smanje ovlasti Vijeća naroda RS predstavlja politički avanturizam koji može dovesti do narušavanja odnosa uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, poručuju iz SDA.

Riječ je o odgovoru na Dodikovu izjavu kako treba "ako ne eliminisati Vijeće naroda iz parlamentarnog života, onda bar dramatično smanjiti mogućnost da se na ovaj način onemogućava rad najvišeg organa vlasti".

"Istina je da aktuelno Vijeće naroda RS nije usklađeno sa Ustavom BiH, ali ne zato što ima previše jaku poziciju, kako Dodik tvrdi, već upravo suprotno – zato što ima slabiju poziciju od Doma naroda u FBiH, koji za razliku od Vijeća naroda RS može blokirati sve, pa i sam izbor entitetske vlade kao što je trenutno slučaj", kažu iz SDA.

Po Dejtonskom ustavu svi konstitutivni narodi imaju jednaka prava na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i Ustavni sud u odluci o konstitutivnosti iz 2000. godine.

"To znači da sva prava koja imaju u Federaciji BiH konstitutivni narodi moraju imati i u entitetu RS, kao i u Brčko Distriktu. Činjenica je da su ta prava bitno veća u Federaciji i Brčko Distriktu nego u entitetu RS, što je posljedica nepotpune i asimetrične implementacije Odluke o konstitutivnosti naroda, uvedene u vremenu tzv. Alijanse predvođene SDP-om", kažu iz SDA.

Zaključuju kako, sve dok Dom naroda FBiH bude imao ovlasti kakve trenutno ima, Vijeće naroda RS može ići samo ka jačanju svoje pozicije, jer svako rješenje mora biti bazirano na Ustavu BiH koji je iznad entitetskih ustava.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.