DODIKOVO NEISPUNJENO OBEĆANJE: Prosječna plata u RS nije 500 eura!

Vlada RS nije ispunila ono što je DODIK u oktobru…

Maja Isović Dobrijević / 03. August 2019

Foto: BUKA

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prošle godine obećao je da će prosječna plata u Republici Srpskoj do polovine 2019. godine iznositi 500 eura. Junska plata od 910 KM potvrđuje da se njegovo obećanje nije ispunilo.

Podsjetimo da je Dodik u oktobru prošle godine rekao da će povećanje plata biti “rezultat novog smanjenja oporezivanja rada i plata”.

“Zalagaću se za to da kreiramo takvu situaciju na osnovu iskustva drugih zemalja da do polovine iduće godine u BiH učinimo sve da prosječna plata bude 500 evra, a u sljedećih godinu dana učinimo sve da se podigne na 1.000 evra. Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo, mi moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo”, rekao je u oktobru Dodik.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) isplaćena u junu 2019. godine iznosila je 910 KM i veća je nominalno za 0,8%, a realno za 1,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) nominalno je veća za 7,1%, a realno za 6,8%.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je rasterećenje privrede, u smislu smanjenja doprinosa koji danas iznose 62-63 posto, preduslov za bilo kakvo povećanje plata.

“To što je Vlada RS 1. jula donijela mjeru koja je vezana za radnike zaposlene od marta ove godine, odnosno ako im se poveća plata, onda će na razliku biti obračunato refundiranje dijela uplaćenih doprinosa nakon šest mjeseci, na neki način je uticalo na malo povećanje plata radnika, ali ne mnogo. Taj novi koncept je pokušaj da se nešto uradi u odnosu na relativno niske plate koje se isplaćuju radnicima kako ne bi odlazili, ali ta sama mjera nije dovoljna”, rekao je Pavlović za BUKU.

On je dodao da se mora pristupiti smanjenju opterećenja na plate, jer se bez toga neće doći do bitnijeg povećanja plata.

“Čak ni Vlada RS ne radi mnogo na stimulaciji i rasterećenju privrede koja bi, ukoliko je rasterećena, mogla dati veće plate radnicima. U biti ništa se ne dešava, a ono što je važno jeste da se zaista taj problem mora ozbiljno posmatrati, ali i riješiti. Nažalost, mjere kojima bi se trebalo pristupiti rješavanju ovog problema nisu dobro definisane ili ih još i nema”, rekao je Pavlović.

Siniša Vukelić, urednik ekonomskog portala “Capital”, rekao je da je sada potpuno jasno da je ovo bilo predizborno obećanje koje je potpuno neozbiljno, da je to olako dana prognoza.

“U svakom slučaju, nije opravdanje za tako iznesenu najavu da će prosječna plata u RS biti 500 eura. Sada vidimo da se to nije obistinilo. Ukoliko bismo se šalili, možemo reći da je nekorektno od poslovne zajednice i privrednika u privatnom sektoru što nisu poslušali tadašnjeg kandidata za člana predsjedništva BiH, a sada već izabranog Milorada Dodika, i što nisu odmah nakon prve njegove izjave radnicima povećali plate. Ali, šalu na stranu, ozbiljna ekonomska politika se ne vodi olako i ne daju se tako lako takva obećanja”, rekao je za BUKU Vukelić.

On dodaje da se u ozbiljnim zemljama rast prosječne plate ne provodi preko političkih ocjena i izjava koje se daju u predizborno vrijeme.

“Da bi se postigao rast prosječne plate vlast je mogla početi ‘pumpati’ plate u javnom sektoru, ali to je bilo nemoguće jer je bio aktivan aranžaman sa MMF-om koji je ograničavao rast plata u javnom sektoru. Sa druge strane, privatna poslovna zajednica nije imala prostora da poveća plate svojim zaposlenim, kao što ga nema ni danas jer su opterećenja na plate još uvijek izuzetno velika i među najvećima u ovom dijelu svijeta. Na platu od 1.000 KM vi morate platiti još oko 65 posto poreza i dopinosa, a to je vrlo destimulativno i zbog toga imamo veliki dio sivog, odnosno, crnog tržišta, gdje se plate isplaćuju u koverti ‘na ruke’ zaposlenima”, kaže Vukelić.

Na kraju treba spomenuti da je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, rekla da će ovaj iznos od 500 eura prosječne plate desiti do kraja godine, pa ćemo da pratimo da li će se njena očekivanja ostvariti, jer Dodikova obećanja očigledno nisu ispunjena.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.