Dogovor pao u Buenos Ajresu: Zamrzava se trgovinski rat, ali samo uz ovaj uslov

Predsjednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštrovaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana

BUKA portal / 02. Decembar 2018

Obećanje dolazi u momentu kada dve najveće ekonomije na svijetu pregovaraju o trajnom sporazumu. 

Primirje između SAD-a i Kine sklopljeno je nakon subotnje večere između Trampa i Sija na marginama samita Grupe 20 u Argentini, od koje se mnogo i očekivalo. Lideri su pristali da zaustave uvođenje novih tarifa i intenziviraju svoje trgovinske pregovore, rekao je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji novinarima u Buenos Ajresu. 

"Obe strane veruju da je principijelni sporazum postignut između dva predsjednika efikasno spriječio dalje širenje ekonomskih problema između dve zemlje", rekao je on. 

Bela kuća nazvala je taj sastanak "veoma uspešnim", rekavši da će SAD ostaviti postojeće tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 10 odsto i da će se uzdržati od povećanja te stope na 25 odsto, kako je planirano 1. januara. 

U zamenu za taj ustupak, SAD žele odmah da započnu razgovore o onome na kinesku trgovinsku praksu na koju Tramp ima najveće žalbe, a to su krađa intelektualne svojine, necarisnke barijere i sajber krađe. Poslije 90 dana, ako nema napretka u pogledu strukturne reforme, SAD će podići te carine na 25 odsto, poručeno je iz Bele kuće. 

Kina je takođe pristala da poveća nabavku poljoprivrednih i industrijskih roba kako bi smanjila trgovinski deficit sa SAD. 

"Ovo je bio nevjerovatan i produktivan sastanak sa neograničenim mogućnostima kako za SAD, tako i za Kinu", rekao je Tramp u izjavi. "Velika mi je čast da radim sa predsjednikom Sijem".

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.