Dok rudari i doktori vape, ministar radnicima “Vodovoda” dao beneficirani radni staž

Ministar je rješenje potpisao na prijedlog Komisije za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

BUKA portal / 13. Novembar 2019

 

U Republici Srpskoj rudari na površinskim kopovima, medicinari izloženi zračenju, radnici na opasnim poslovima u šumarstvu i hemijskoj industriji nemaju beneficirani radni staž, ali su zato ovu povlasticu dobili zaposleni u banjalučkom “Vodovodu”, te će za svakih godinu dana provedenih na radnom mjestu imati bonus od dva mjeseca staža, saznaje portal CAPITAL.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović smatra da je rad u „Vodovodu“ opasnije i teže radno mjesto od površinskog kopa u rudniku, radiologije ili asfaltiranja puta na plus 40 stepeni.

Ministar je rješenje potpisao na prijedlog Komisije za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Po tom osnovu, prije ostalih, u penziju će moći radnici „Vodovoda“ angažovanih na poslovima održavanja kanalizacione mreže i prekopa, na pomoćnim poslovima u Odjeljenju za izgradnju i održavanje kanalizacione mreže kao i radnici angažovani na specijalnim vozilima.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju RS kaže kako se u staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa vrijeme u kojem je osiguranik radio na naročito teškom, opasnom i po zdravlje štetnom radnom mjestu odnosno poslu, kao i na radnom mjestu na kojem poslije navršenja određenih godina života ne može uspješno da obavlja svoju profesionalnu djelatnost .

 

Stepen uvećanja staža zavisi od težine, opasnosti i štetnosti rada, odnosno od prirode posla, a može iznositi najviše 50 odsto.

Inače, zahtjev za utvrđivanje radnih mjesta na kojima je beneficirani staž može da podnese poslodavac, inspektor rada, sindikat ili zainteresovani radnik a konačnoj odluci treba da prethodi detaljna analiza koja opravdava zahtjev.

Radnici se prže na 1.000 stepeni

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS smatraju kako je ima mnogo težih i opasnijih poslova u ovom sektoru a gdje radnici nemaju ovu privilegiju.

Radnici u zvorničkoj „Alumini“ koji rade na pećima gdje se ostvaruju temperature i do 1.000 stepeni Celzijusa bi svakako trebali imati uvećan staž ali u skladu sa procjenama rizika to nije predviđeno“, kaže za CAPITAL Tane Peulić, predsjednik  sindikata.

Prema njegovim riječima u cijelom sektoru koji pokriva ova organizacija jedino nekoliko radnika iz livnice čelika u Banjaluci ima uvećan staž na osnovu otežanih uslova.

Doktor Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS nam je potvrdio kako ni “bijeli mantili” nemaju ovaj vid benefita.

Postoje neke olakšice po pitanju uslova rada, poput kraćeg radnog vremena i slično ali beneficirani staž ne postoji. Borimo se da se to promijeni ali za sada bez uspijeha”, kazao nam je Femić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.