Dok se svijet otima oko vakcina, Kuba pravi svoje 

Kuba je na korak do uspjeha u razvoju vakcine i to u pravi čas, jer broj novozaraženih i preminulih raste i u ovoj ostrvskoj državi.

M.P. / 04. Mart 2021

 

U martu će dvije od ukupno četiri domaće vakcine započeti svoje treće i posljednje testiranje, objavila je kubanska vlada, prenosi CNN.

Dok se druge zemlje u razvoju takmiče sa bogatijim državama za ograničene količine doza, Kuba je sve uloge stavila na proizvodnju vlastitih vakcina, što je istovremeno demonstracija nacionalnog ponosa i odgovor na zdravstvenu krizu.

Dvije vakcine su nazvane Soberana – što na španskom znači nezavisnost, sloboda, suverenitet. Druge dvije su nazvane Abdala, po pjesmi kubanske revolucionarne ikone Jose Marti, i Mambisa, prema kubanskim gerilama koje su se borile za slobodu od Španaca.

Kubanski naučnici će ovog mjeseca započeti finalna testiranja za vakcine Soberana-02 i Abdala, dok raste broj slučajeva na ovom ostrvu. Veći dio 2020. godine, Kuba je uspijevala da drži pandemiju pod kontrolom, ali otvaranje za međunarodne putnike u decembru dovelo je do porasta broja zaraženih.

Februar je bio najteži mjesec do sada za ovu karipsku državu, sa 108 preminulih i 7642 nova slučaja, prema statistikama kubanske vlade.

Kubanski naučnici kažu da očekuju da njihove vakcine označe prekretnicu – ne samo u borbi protiv rastućeg broja zaraženih, već i kada je u pitanju katastrofalan uticaj pandemije na njihovu privredu.

"Glavni cilj ovog kliničkog testiranja je da pokaže kliničku efikasnost naših testnih vakcina," kazao je Dagmar Garcia Rivera, istraživač u vladinom institutu za vakcine Finlay. "Nakon toga bismo bili u poziciji da započnemo masovnu vakcinaciju na Kubi i u nekim drugim državama."

Iran je već počeo testiranje vakcine Soberana-02, a Meksiko je u pregovorima sa Kubom da uskoro započne testiranje. Surinam i Gana su navodno zainteresovani da kupe kubanske vakcine kada budu spremne za upotrebu.

Istraživači ne mogu znati koliko je učinkovita vakcina dok ne završe treću fazu testiranja, a trenutno proučavaju da li će za vakcinaciju Soberana 02 pacijentima biti potrebne tri doze vakcine. Soberana 02 je konjugovana vakcina koja sadrži dio "spike" proteina iz virusa, koji se vezuje za ljudske ćelije.

"Potrebno nam je mnogo vakcina da vakcinišemo 11 miliona Kubanaca. Ako ocijenimo da će Kubancima biti potrebne jedna, dvije ili tri doze, procjenjujemo da će Kubi biti potrebno 30 miliona doza," kazala je dr Tania Crombet Ramos, direktorica vladinog Centra za molekularnu imunologiju u Havani.

Crombet je rekla da je uvjerena da će Kuba dobiti više od jedne odobrene vakcine, što bi im dalo veću fleksibilnost u borbi protiv pandemije.

Pored završetka testiranja vakcina, Kuba mora pokazati i da može uspostaviti masovnu proizvodnju kako bi dobili desetine miliona doza.

To je veliki izazov za bilo koju zemlju, a naročito za ostrvsku zemlju čija ekonomija je teško pogođena pandemijom i pooštrenim sankcijama za vrijeme Trampove administracije. Mnogi Kubanci trenutno imaju poteškoće da pronađu osnovne analgetike i antibiotike.

Ipak, kubanske zdravstvene vlasti kažu da očekuju da će vakcinisati cijelo stanovništvu do kraja godine i da će čak moži prodavati ili donirati dodatne doze ili čak ponuditi “vakcinacijski turizam” kako bi pomogli oporavak kubanskog turističkog sektora.

"Imamo proizvodne kapacitete za milione doza vakcina," kazao je Garcia. "Vjerovatno više vakcina nego što je potrebno Kubi. U nekom trenutku ćemo ponuditi vaccine i drugim državama."

Dr Jose Moya, zdravstveni stručnjak iz Perua koji u Havani radi za Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Panameričku zdravstvenu organizaciju, kazao je da je ohrabren da se kubanski istraživači vode međunarodnim protokolima i da pružaju informacije o svom napretku, prenosi CNN.

"Pažljivo pratimo njihove rezultate zato što će kubansko stanovništvo direktno imati korist od svoje vakcine i to bi moglo staviti širenje virusa pod kontrolu u ovoj zemlji," kazao je Moya. "Činjenica da Kuba ima četiri testne vaccine je veoma dobra vijest ne samo za Kubu, već i za Karibe i Latinsku Ameriku."
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.