Doktorica: Sve više ljudi ima post-covid sindrom, ovo su glavni simptomi

Post Covid sindrom

BUKA portal / 03. Mart 2021

SVE više osoba koje su preboljele koronavirus traži liječničku pomoć zbog pojave post-covid sindroma, a dr. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB-a Dubrava, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako su dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju osjećaj nedostatka zraka i hronični umor.

Piskač Živković objasnila je kako period od dva do tri mjeseca od prvih simptoma bolesti nazivaju long ili produljeni covid, a ako simptomi traju dulje od tri mjeseca od početka bolesti - onda je to po definiciji post-covid.

Dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju su osjećaj nedostatka zraka, dispneja i hronični umor.

Od ostalih simptoma istaknula je neurološke smetnje - puno bolesnika žali se na glavobolju, vrtoglavice, trnce u rukama i nogama, mišićnu slabost, tremor...

Iz domene kognitivnih poremećaja tu su otežano pamćenje, nemogućnost izgovaranja pojedinih riječi.

"Jako puno bolesnika ima anksiozne simptome u smislu pojačane tjeskobe, nekakvog straha, što zapravo i ne možemo samo povezati s covidom-19, ima tu i potresa", istaknula je Piskač Živković.

Piskač Živković izrazila je optimizam jer je broj bolesnika u bolnici manji nego prijašnjih mjeseci.

"To nam daje određen optimizam i vjeru da će tako i ostati", dodala je. Klinička slika, naglasila je, nije se mijenjala, ona je i dalje ista, samo je broj bolesnika manji - i dalje su to bolesnici koji zahtijevaju visoki protok kisika, neki će trebati premještaj na intenzivnu, neki su na respiratoru.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.