Dom omladine ne postoji

<p>U Domu omladine biće konferencijska sala, Internet klub, kafe bar, dnevna soba u kojoj će biti organizovane radionice i druženja mladih, amfiteatar, prostor za izložbe, muzički studio i brojni drugi sadržaji.</p>

Ines Škrbić / 29. Mart 2010

Ovako su izgledali planovi za Dom omladine 2008. godine. Dvije godine nakon toga, on još uvijek nema sopstveni program, a veliki broj mladih nije ni upoznat da ovakva institucija uopšte postoji.

Posjećen tek kada se održava neki filmski ili muzički festival poput BLIFF-a, Kratkofila ili Jazz festa, Dom omladine nema šta da ponudi populaciji za koju je napravljen, a po svemu sudeći situacija će ostati ista i u 2010.

Koliko Dom omladine funkcioniše, govori i činjenica da su u 2009. godini za rad i programske aktivnosti ukupno utrošena sredstva u iznosu od oko 3000 KM.

Prema riječima Ljiljane Radovanović, načelnice Odjeljenja za društvene djelatnosti, pri Administrativnoj službi grada Banjaluka, Skupština grada Banjaluka je na 14. sjednici, održanoj 23. i 24. decembra 2009. godine, dodijelila Omladinskom savjetu Banjaluke na korištenje dio prostora Doma solidarnosti na period od dvije godine.

U Omladinskom savjetu smo dobili informaciju da im zgrada još uvijek nije dodijeljena na upravljanje.

Ona je Dom omladine samo imenom, jer nema nikakvu strukturu, niti bilo kakav program koji bi potvrdio to ime. Prema njihovim riječima, resorno odjeljenje je dužno da provede u djelo odluku Skupštine od 24. decembra, a informacija koju trenutno imaju je da je ugovor u pripremi.

O trenutnom stanju u Domu omladine, kao i o planovima za 2010. godinu, razgovarali smo sa  Željkom Antonićem, predsjednikom Izvršnog odbora Omladinskog savjeta Banjaluke, krovne omladinske organizacije na području grada Banjaluka.

Kada je ovaj prostor prvobitno bio renoviran, bilo je dosta pritužbi. Mladi su se najviše žalili na nedostatak koncertnog prostora.

Ovaj prostor prilikom prvog uređenja vjerovatno nije bio namijenjen mladima. Uslovi za koncert ne postoje. Postoje mnogi problemi koji se tiču bezbjednosti, kao što je veliki broj staklenih površina i nemogućnost otvaranja prostorija. Postoje tehnički problemi koji se tiču refleksije zvuka od staklene površine. Veliki hol koji je postavljen na tri nivoa, razvučen je i prilično je neupotrebljiv za takve stvari. Što se tiče amfiteatra, on ima 140 sjedećih mjesta, sve je pokriveno itisonom i tapacirano, pa se tu ne mogu održavati masovniji koncerti. Mi ćemo se truditi da u budućnosti obezbijedimo dodatne prostorne kapacitete, koji će se možda nalaziti na nekoj drugoj lokaciji.

Da li je prostor adekvatan za izložbe?

Prostor nije iskoristiv ni za izložbe, jer postoji jako mnogo nekontrolisane svjetlosti. Imamo problem i sa velikim troškovima zagrijavanja i velikim troškovima hlađenja, jer je nefunkcionalna energetska efikasnosti objekta.
Trenutno je u procesu izrada idejnog rješenja interijera koji radi Arhitektonsko-građevinski fakultet. Mi za sada nismo zadovoljno nivoom učešća u tom procesu.

Finansijska sredstva koja su izdvojena iz budžeta za Dom omladine u 2010. godini iznose 45 000 KM, dok je za Omladinski savjet namijenjeno 25 000 KM.

Taj novac je nedovoljan za instituciju koju koriste 24 organizacije. Hitno nam je potrebna pomoć Vlade Republike Srpske da nam se obezbijede osnovni sadržaji za ovu godinu, jer nismo stigli, niti smo imali mogućnosti aplicirati stranim fondovima. Mi u saradnji sa dvije konsalting agencije planiramo već naredne godine da apliciramo na mnogo predpristupnih evropskih fondova.

Šta imate u planu za program u 2010. godini?

Program u 2010. će najviše zavisiti od pronalaženja dodatnih sredstava. Sad imamo aktivnosti koje vode organizacije članice, ali ono što treba je zajednički programski sadržaj. Za sada je izvjesno da ćemo 22. aprila, na dan Grada, koji je u isto vrijeme dan Planete zemlje, organizovati cjelodnevni program.

U gradskoj upravi je rečeno da će za opremanje Doma omladine u ovoj godini biti izdvojeno 200 000 KM.

Razočarani smo tim iznosom s obzirom da prethodnih godina nije ništa trošeno ili su u pitanju bili značajno manji troškovi. Već na dva projekta za ovu godinu je otišlo više od pola. Nabavka jednog manjeg audio i rasvjetnog sistema je koštala oko 60 000 i takođe iz te stavke grad namjerava da plati izradu idejnog rješenja uređenja enterijera u vrijednosti oko 60 000 KM. Očekujemo da će pored tog razglasa i svjetla u Dom omladine stići oprema u vrijednosti od oko 80 000 KM. Mi ćemo se potruditi da obezbijedimo još bar 100 000 KM iz gradske kase za opremanje.

Da li ćete biti u mogućnosti da ostvarujete sopstvene prihode?

Već smo ih obezbijedili povremenom organizacijom aktivnosti za neke druge subjekte koji ne pripadaju Omladinskom savjetu. To je ono na šta imamo pravo i zakonske mogućnosti i zahvaljujući tome na našem računu imamo nekih 300-400 KM.
Planiramo da u ovoj godini od ukupnih prihoda Omladinskog Savjeta i Doma omladine, oko 10% bude od vlastitih prihoda.

Do sada je korištenje svih resursa Doma omladine bilo besplatno svim pravnim i fizičkim licima. Da li će to ostati tako?

Upravo zbog neriješenog statusa ove zgrade nije postojala mogućnost da se naplati korištenje, jer je zgrada još uvijek u vlasništvu gradske uprave. Sa druge strane gradska uprava nema mehanizme ni načine na koje koriste ovu zgradu i na koje bi dali nekome na korištenje, te smo mi kao jedini korisnici ovog prostora bili zatečeni u ulozi koordinatora koji je morao da izađe u susret svim zahtjevima.
Mi smo odlučili da će treće lice platiti korištenje prostora i resurse Omladinskog savjeta ako nije njegova članica. To je ono što smo mi u mogućnosti da radimo i na taj način takođe generišemo prihode za Omladinski savjet.

Iako priča o Domu omladine traje od 2007. godine kada je otvoren uz najavu novog odnosa grada prema mladima, pripadnici ove populacije  ni u 2010. godini neće dobiti adekvatan prostor za promociju svojih aktivnosti.

Čini se da je Gradska uprava renovirala ovaj prostor i odvojila stavku za budžet Domu omladine smatrajući da je to sasvim dovoljno. Činjenice govore da nije, posebno zato što Omladinski savjet pravi planove za pronalaženje dodatnih prostornih kapaciteta, iako Dom omladine obuhvata prostor od 1518 m².

Neki privatni noćni klubovi rade u mnogo manjem prostoru, ali se po njihovoj posjećenosti čini kao da ipak odgovaraju mladima, koji će i u 2010. godini slobodno vrijeme provoditi upravo u tim klubovima, a kada im dosadi boravak u kladionicama preko dana.

Najveća investicija grada Banjaluke prema mladima je i dalje najbolji pokazatelj odnosa vlasti prema omladinskom aktivizmu, jer institucija Dom omladine danas, osim svojim imenom ne pokazuje da ima veze sa mladima.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.