Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda

Prema pisanju uglednog lista Wall Street Journal, američki predsjednik Donald Trump izrazio je zainteresovanost za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske.

Klix / 16. August 2019

Kako se navodi, Trump je angažovao savjetnike da ispitaju mogućnost kupovine velike teritorije. Također, zatražio je mišljenje i rukovodstva Bijele Kuće, ali ozbiljnost Trumpovog raspitivanja o Grenlandu varira.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske respektabilne površine od 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Trumpovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Sjeverne Amerike naišlo je na glasne reakcije na Twitteru, a posebno one šaljive prirode.

Ipak, koliko god zvučalo malo vjerovatno, piše Wall Street Journal, kupovina Grenlanda nije fantazija. 1946. godine američki predsjednik Harry Truman pokušao je kupiti Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara.

SAD je od Danske do sada kupila jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, a koja danas nosi naziv Djevičanski otoci.

Što se tiče trenutnih odnosa sa tom danskom zemljom, američka vojska posjeduje veliku zračnu vojnu bazu na sjeverozapadu ostrva.

Činjenica je da se Danska bori sa modelom finansiranja Grendalnda koji uživa visoku autonomiju. Zanimljivo je da Trump u septembru odlazi u zvaničnu posjetu Danskoj, ali nije poznato da li će Grenland biti jedan od mogućih tema.


Buka preporuka

Svijet

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.