Dragan Bursać: Dodik protiv Dodika

Sada je i zvanično - Predsjednik Milorad Dodik je najveća opasnost po pravni, politički, ustavni i ekonomski sistem Republike Srpske! Država d' učini nešto!

Dragan Bursać / 04. Novembar 2015

E, kako neće država, kako entitet ne može i ne smije, a kako opozicija ne zna, pojavio se Danko Bananko, preciznije GRAĐANIN Milorad Dodik, koji je odlučio da tuži PREDSJEDNIKA Republike Srpske Milorada Dodika.

 

Naivnije i politici manje sklone glave bi pomislile kako je riječ o istom čovjeku, oni zlobniji bi se našalili kako se radi o klasičnom bipolarnom poremećaju, a neki skloniji filmskoj umjetnosti nazvali bi ovo slučajem „Davitelj protiv davitelja“, a pravni izdajnici bi, grešni,  rekli da Dodik ima pod punom ingerencijom tužilaštvo, pa se, eto, o našim parama i vremenu zabavio i zajebava narod.

 

Ali, nije tako, braćo mila!

 

Davitelj protiv davitelja

 

Milorad je ovim činom pokazao ultra kul stanje demokratskih prava u Palati predsjednika, gdje i jedan obični građanin može tužiti Dodika. Doduše, ako se preziva Dodik. I zove Milorad. I isto izgleda. I radi na mjestu Predsjednika, kad nije građanin.I nije obični građanin. I...

 

Nego, Mile ni časa nije časio da mu bensedinirana jajarska opozicija nešto smjesti, pa je, aktivan kakav i jeste, podnio nadležnom tužilaštvu RS-a i Bosne i Hercegovine prijavu protiv sebe. Kaže u prijavama Milorad Dodik, onaj građanin, da se ne zbunite, da tuži sebe, Predsjednika,  na osnovu iznesenih optužbi protiv njega (opet Predsjednika) za navodno učinjena krivična djela, za koja su ga optužili predstavnici opozicije u RS-u.

 

Naveo je (građanin) da u prijavi stoji sve što je u javnom govoru navodio (predsjednik) vezano za navodni kriminal. 

 

Svjedoci optužbe su, kaže građanin Mile, Dragan Čavić, Mladen Bosić, Vukota Govedarica i svi drugi koji su iznosili optužbe protiv njega.

 

''Želim da se sve to institucionalno ispita", kaže Dodik i dodaje da time želi da se završi haranga protiv njega. E, sad ovo posljednje, nije baš jasno, dal' je izjavio građanin ili predsjednik, ali se obratio sa zvanične govornice, pa ćemo pretpostaviti da je predsjedniku Miloradu dojadilo kukumavčenje opozicije.

 

Naš predsjednik, pardon građanin Dodik, nije stao na ovome. A i što bi? Pokazao je opoziciji kako se sudom barata, pardon, kako se koriste demokratska i ustavna prava jednog građanina.

 

''Iako je ovo neuobičajeno, odlučio sam da tužim sebe, jer oni nisu podnijeli tužbe, iako su iznosili optužbe'', naveo je građanin Dodik. 

 

Vidovit i širokih pogleda, kakav inače i jeste, po vedrom danu građanin iz Laktaša je ustvrdio da će ovaj sudski postupak doprinijeti stabilizaciji prilika i potaknuti i druge da isto rade, e da da bi prestala „javna galama”.

 

Je suis Mile

 

 

Javnost u nevjerici iščekuje kada će im se obratiti bivši premijer Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Dodik Milorad, prvi čovjek omladine Laktaša i najmlađi načelnik ove lijevčanske opštine. Milorad Dodik. Dodi(k)ci. Ne Dodikovci.

 

Brale, sad kad u spor uđe jedno 5-6 Dodika, pa, recimo, Predsjednik tuži Premijera za aferu „Birač“, a ovaj mu odgovori kontratužbom za aferu „Boska“. Ili mladi junoša načelnik Laktaša, Milorad Dodik, tuži oba Dodika za aferu sa Naftnom industrijom, a ova dva stara lisca mu odgovore i propitaju ga, pred sudom, dabome, za ratno profiterstvo i šverc.

 

Imaće sud i sudstvo posla i posla. A, i treba tako. Ko ima više repova (pardon, sudskog potencijala), od Milorada Dodika i svih njegovih funkcija, e da bi sudstvo na entitetskom i državnom nivou trebalo dobrano da oznoji dupe, i zavrne rukave, platu, da prostite, da zaradi.

 

Ali, zašto stati tu, pitao se građanin Dodik? Pa da!

 

Odmah je podnio krivične prijave protiv sebe i u slučaju PDP-ove 151 afere u RS-u, a očekuje se da mu i potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović bude svjedok.

 

Ovom prilikom, a u skladu sa gore pobrojanim učesnicima, dakle jedno 6-7 Dodika i kompletnog čelništva opozicije, ne bi bilo loše predložiti, ekonomičnosti i uštede radi, da se i Skupština i Vlada RS-a presele u zgradu Suda (od volje im kojega), pa da se u pauzi između dva, tri ili pet paralelnih ročišta održi pokoja sjednica Vlade ili Skupštinsko zasijedanje. Nego šta!

 

Time bi se zakonodavna i sudska vlast objedinile bukvalno. Još kad bi im se pridružila i policija, a nije isključeno da će ona trebati sa ovakvim igračima pod istim krovom, eto nama drevne agore grčke.

 

Šta ako pobijedim, Sunce ti poljubim?

 

Ima jedna nezgodacija u ovoj urnebesnoj peripetiji.

 

Šta, sunce ti poljubim, ukoliko sud (bilo koji), dokaže da je građanin Milorad Dodik bio u pravu i zaista optuži i osudi Predsjednika RS-a Milorada Dodika na zatvorsku kaznu, od, šta znam, jedno 6 godina? 

 

Hoće li Predsjednik Milorad Dodik uzviknuti, kao onomad Josip Broz Tito, da „Ne priznaje buržoaski sud, jer se smatra odgovornim samo svojoj komunističkoj partiji!“. 

 

Dobro, sud je možda buržoaski, ali SNSD nije ni blizu komunističkoj partiji, ali shvatili ste poentu.

 

Hoće li drmati, velim, 6 godina u Lepoglavi, padon na Tunjicama ili Foči naš Predsjednik, kao onomad Tito u Bombaškom procesu? I, ako ga zadesi ta, od građanina Dodika, tužna sudbina, ko će mu doturiti turpiju za štucovanje rešetki?

 

Špirić? Nemojte biti smiješni. Taj će već biti na čelu novog Vučićevog vladajućeg SNS-a, odjela za Republiku Srpsku. Radmanović? Penzionisaće se. A, čekajte, pa on je već u penziji. Željka Cvijanović? Pa nju će sud partije poslati u fijoke kod Džombića... Slabo ko će pomoći našem Predsjedniku da se izvuče iz ralja zatvorskih.

 

Osim možda...

 

Pa, osim možda ako se kvalitetnom terapijom ne ujedine Predsjednik, bivši premijer, građanin, nekadašnji načelnik opštine Milorad Dodii(k)ci i ne pokušaju konsolidovanim snagama da se bace u ralje slobode, negdje od Kipra do Dedinja ili Podmoskovlja.

 

Tužan kraj

 

Manimo se priča o Dodiku. Ovaj slučaj će imati jedan i jedini ishod. Tužan kraj po narod Republike Srpske, koji ono malo životnih sokova i egzistencijalnih resursa troši gledajući predstave u kojima Baja mentalno opšti sa njihovom ugroženom inteligencijom. Neće, dabome, niko otići iza rešetaka. Neće se desiti ništa spektakularno, urnebesno, neponovljivo. Zapravo, neće se desiti NIŠTA. Tek, Milorad Dodik je još jednom pokazao opoziciji kako se privlači medijska pažnja.

 

A, ti, narode, plaćaj pretplatu i gledaj pocijepanih gaća i izmučene duše šou jednog čovjeka. Čovjeka koji za sebe kaže da je u najboljim godinama i koji može zajebavati, pardon, vladati rajom još najmanje jednu deceniju.

 

Veselo vam bilo.

 

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru @dijalekticar

 

 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.