Dragan Čavić: Sa režimom se ne pregovara , režim se ruši!

Razgovarali smo sa Draganom Čavićem, predsjednikom Narodnog Demokratskog Pokreta o predstojećim izborima. Šta je i koliko vlast uradila za sebe, a šta za narod u protekle 4 godine i koliko opozicija može uraditi ukoliko dođe na vlast saznali smo u intervjuu koji je dao našem magazinu prvi čovjek NDP-a.

Buka/D.B. / 07. Oktobar 2014

 -Kako biste opisali protekli mandat vladajuće koalicije u RS?

 

Poslednjih devet godina njihove vlasti period je bezočne manipulacije građanima na komercijalno patriotskoj osnovi. Velike teme o referendumu za samostalnost Republike Srpske i o povratku ovlaštenja prenesenih sa Republike Srpske na BiH korištene su isključivo kao nacionalno pogonsko gorivo a ništa od toga nije realizovano. Iza paravana velikih komercijalnih patriotskih tema trajala je bezočna pljačka Republike Srpske,neviđeno bogaćenje i nepotizam vladajućih režimskih oligarha. U tih devet godina enormno je porastao ukupan dug Republike Srpske, porezi i doprinosi na plate su povećavani nekoliko puta i veći su za 35 % nego na početku njihovog mandata. Desetine hiljada radnika je ostalo bez posla,a bezperspektivnost, rezignacija i pesimizam opšte su stanje nacije izuzev vladajuće režimske oligarhije koja živi u svom svijetu izobilja i samoubjeđenosti da su najbolji, najsposobniji i nezamjenljivi.

 

-Kako biste opisali djelovanje opozicije tokom istog perioda?

 

Kao zbir pojedinačnih manifestacija neslaganja onim što čine vlasti Republike Srpske,i period kada je režim uspjevao da pridobije dio opozicije u jedinstveni stroj tzv. Srpskih nacionalnih interesa.Svi koji su nasjeli na režimsku laž o nacionalnom jedinstvu danas otrežnjeni shvataju ono što sam rekao još prije 5 godina kakda sam osnovao Demokratsku partiju : Sa režimom se ne pregovara , režim se ruši !Da smo prije počeli djelovati zajedno i da smo Savez za promjene formirali još prije 3 godine danas bi režim već bio prošlost.Ali ne treba biti maliciozan, zadnjih godinu dana smo zajedno i to je ogroman napredak koji mora dovesti do promjene ne samo vlasti nego i načina vršenja vlasti. 

 

-Po čemu ćete se vi razlikovati od sadašnjih partija na vlasti, ukoliko pobijedite na izborima? Kakve ćete novine donijeti?

 

Po svemu jer smo bolji od njih.Niko više neće moći vladati po matrici Dodikovih vlasti jer Republika Srpska nema kapacitet da preživi još jedan režim.Vladavina prava a ne vladavina ljudi je osnovna promjena koju izbori moraju donijeti.Nama je potreban strah od zakona a ne strah od vladara.Tamo gdje postoji strah od zakona živi demokratija a tamo gdje postoji strah od vlasti živi autokratija.Pa vi procijenite koji strahovi dominiraju u Republici Srpskoj.Onaj ko vlada strahom uvijek sa vlasti ode u najvećem strahu.To je sudbina svakog režima. „Historia magistra vitae est“.

 

-Zbog čega glasači treba da glasaju za vas?

 

Jer nismo nikada pravili nikakve kompromise sa režimom i ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu.Mi ni sada ne želimo nikakve kompromise sa onima koji su nanijeli zlo vlastitom narodu tretirajući ga kao stado ovaca za šišanje,i kao blejeću masu koja treba da ide za čobanom bez obzira gdje on pošao.Za nas je promjena režima temelj svih promjena.Mi iskreno želimo promjene a do njih može doći samo ako shvatimo da se moramo suočiti sa ogromnom ekonomskom provalijom poslije njihovog odlaska i ako prestanemo sa praksom obmanjivanja vlastitog naroda zbog kratkoročne stranačke izborne potrebe,Laži i dodvoravanje biračima odvešće Republiku Srpsku u još goru situaciju od sadašnje.Hitno i radikalno moramo mijenjati stvari a mi za to imamo ljude,snagu i volju. 

 

-Koliko u vašoj stranci ima novih ljudi?

 

Novih je ubjedljivo najviše a to je najlakše uočiti pogledom na naše kandidatske liste. Za Narodnu skupštinu RS imamo svoje kandidate u svim izbornim jedinicama i na glasačkom listiću naši kandidati su evidentirani po redoslijedu ispod naziva naše stranke : Narodni demokratski pokret.Naši kandidati za  Parlamentarnu skupštinu BiH nalaze se  na glasačkom listiću zajedno sa kandidatima PDP-a gdje nastupamo zajedno sa PDP-om u koaliciji pod nazivom PDP-NDP .

 

-Koji će biti vaši prioriteti ukoliko osvojite vlast?

 

Pošteno i pravično upravljanje javnim sredstvim i javnom svojinom, javnost rada , planski i studiozan pristup svakom društvenom problemu a ne improvizovano i površno kako to režim radi.Reforma policije, formiranjePOSKOK-a(Posebnog odjeljenja za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala)smanjenje administrativne potrošnje, ograničavanje novih zaduženja količinski i strukturno i usmjeravanje svih resursa države na novo zapošljavanje u proizvodnji i proizvodnim uslugama.

 

-Kako vidite budućnost RS u BiH?

 

Kao entitet unutar Bosne i Hercegovine  Republika Srpska ima prostor za vlastiti razvoj svake vrste imjući u vidu stepen samostalnosti koji joj je pripao Dejtonom.Zašto bi mi tražili preko hljeba pogaču , i zašto bi mi imali interesa da rušimo Dejtonsku strukturu BiH ? Za nas je Republika Srpska međunarodno stečeno pravo, a za mnoge Hrvatske a naročito Bošnjačke političare ona je međunarodno stečena nepravda.Zašto bismo mi gubili međunarodno stečeno pravo na entitet pod nazivom Republika Srpska očekujući neka hipotetička veća prava nego što ih sada imamo ?

 

 

-Kako vidite budućnost BiH u EU?

 

Ja bih rađe posmatrao iz drugog ugla pitanjem : Kako vidim budućnost EU u BiH ?Od volje EU i njenih 28 država zavisi hoće li uopšte u budućnosti biti novih proširenja, a u narednih 5 godina nema ih sigurno kako poručuju iz Evropske komisije ovih dana.Niko nam ne brani da Evropsku praksu i zakonodavstvo u potpunosti implementiramo u naš složeni sistem vlasti.Ako na prethodni način EU što prije uđe u BiH učlanjenje BiH u EU biće puka formalnost kada god da se dogodi. 

 

 

Tokom predizborne kampanje, portal BUKA objavljuje serijal intervjua sa kandidatima za ovogodišnje opšte izbore u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da našim čitaocima što bolje predstavimo izbornu ponudu.

Intervjue objavljujemo u integralnoj verziji, bez uređivačkih intervencija.

Ostale intervjue pogledajte u rubrici BUKA izbori u BiH

 

 

 

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.