Dragan Lukač: Policajci RS spriječili linč Vučića

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naveo je da, na osnovu snimka, svi akteri napada moraju da budu identifikovani i uhapšeni, kao i da odgovaraju za svoje postupke

Anadolija / 11. Juli 2015

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su pripadnici policije RS koji su se u civilu nalazili u mezarju, spriječili linč premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Govoreći na konferenciji za novinare danas u Banjaluci o tome da je masa krenula na Vučića bacajući flaše i kamenje teško i po kilogram i povikujući „Alahu ekber“ i „Ubi, ubi Vučića“ zbog čega je i naveo da su ocjene iz Srbije da se radi o pokušaju ubistva premijera Srbije zapravo realne. Naveo je i da je siguran da se napad na Vučića danas mogao završiti linčom, znajući psihologiju mase, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je naveo da, na osnovu snimka, svi akteri napada moraju da budu identifikovani i uhapšeni, kao i da odgovaraju za svoje postupke. Prema njegovim riječima postoji mogućnost da je napad na premijera Srbije nije bio spontan već organizovan i da to treba da utvrdi istraga u koju bi trebalo da budu uključene sve bezbjednosne agencije u BiH.

"Na snimku se vidi da je jedno lice zadržano. Ne znam da li je uhapšeno pošto su ga ljudi iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH zadržali. Ako malo bolje pogledate taj snimak, vidjećete da je taj čovjek nosio oko vrata akreditaciju što znači da je bio u funkciji obezbjeđenja, ali je zloupotrijebio tu poziciju i bio direktan napadač na premijera", istakao je Lukač.

On rekao i da je MUP Republike Srpske još prije nekoliko dana imao informacije da bi moglo doći do incidenta.

"MUP RS je bio angažovan na osiguranju Vučića od njegovog ulaska u BiH do ulaza u mezarje, koje je bilo u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH", rekao je Lukač i dodao da je on ipak insistirao da se policajci RS u civilu nađu u masi u mezarju koji su spriječili da se desi i gori scenario.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.