DRAMATIČNO PISMO MMF-A: Kako će se vraćati krediti ako se RS povuče iz UIO BiH?

Šefi Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim savjetom BiH kako bi razgovarali "o implikacijama povlačenja RS iz UIO BiH

BUKA portal / 22. Novembar 2021

 

“Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti RS, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikta BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, navela je u pismu.

Ističe kako bi na sastanku željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju.

“Željeli bismo konkretno da razgovaram o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da ista bude lišena naplate PDV-a”, poručila je Iancu u pismu.

Pismo je upućeno i na adresu premijera FBiH Fadila Novalića , te na adrese premijera RS Radovana Viškovića, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija FBiH Jelke Miličević, ministrice finansija RS Zore Vidović, guvernera CBB Senada Softića i gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Karića.

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.