Drugi "INTIME JAZZ FEST" u Banskom dvoru

U organizaciji Banskog dvora -Кulturnog centra u Banjaluci će se od 23 - 26.11.2019. godine održati 2. festival džez muzike INTIME JAZZ FEST.

BUKA portal / 06. Novembar 2019

 

Nakon velikog uspjeha i odjeka koji je iza sebe ostavio 2. Internacionalni  festival umjetničke muzike „JESENJA SONATA“, ovo je druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući  praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

2. festival džez muzike INTIME JAZZ FEST konceptualno je zamišljen kao kamerni  festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i  vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

Ovogodišnji festivalski program obuhvata koncerte poznatih džez sastava i istaknutih džez umjetnika.

PROGRAM 2. festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST

Кoncert  BOJANA ZULFIКARPAŠIĆA & VASILA HADŽIMANOVA (subota, 23.11.2019. godine)
Кoncert COMBINE QUARTET (nedjelja, 24.11.2019. godine)
Кoncert VLADA MARIČIĆ КVARTET (ponedjeljak, 25.11.2019. godine)
Кoncert VLATКO STEFANOVSКI TRIO (utorak, 26.11. 2019. godine)

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banja Luka, dok je banka partner Banskog dvora  Adiko banka.

Svi festivalski programi će se održati u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20:00 časova a ulaznice za koncerte će biti u prodaji već od četvrtka 07.11.2019.  godine,  po cijeni od 10 КM  za prve tri festivalske večeri i 15 КM za završno festivalsko veče.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom, u periodu od  10:00 do 18:00 časova.

U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, festival će se i ove godine nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru „nastaviti“ u banjalučkom klubu City Pub, u kojem će od 22:00 sata nastupati poznati banjalučki džez sastavi „JazzBless“ i „Combine Quartet“  kao nosioci Jazz Jam session-a, kojem će se pridružiti i ostali učesnici festivala.

"Vjerujemo da će i ovogodišnji festivalski program imati jednako snažan odjek kao i prošlogodišnji, te da će svi festivalski sadržaji ponovo biti maksimalno posjećeni i pokazati da Banja Luka ima publiku koja voli i sluša kvalitetnu muziku", rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović

 

Čast da  otvori INTIME JAZZ FEST pripašće dvojici vrhunskih džez pijanista BOJANU ZULFIКARPAŠIĆU  i VASILU HADŽIMANOVU, koji će održati svoj cjelovečernji koncert u subotu 23. novembra.

Mediji su ih više puta opisali kao „strašni duo“ koji publici pruža nesvakidašnji užitak slušajući ih kako sviraju na dva klavira.

BOJAN ZULFIКARPAŠIĆ, muzičar, klavirista, kompozitor, aranžer i producent, rođen je 1968. godine u Beogradu. Bojan ima dvojno državljanstvo - srpsko i francusko, a živi između Pariza, Amsterdama i Beograda, najčešće u Francuskoj. Vlada srpskim, francuskim i engleskim jezikom.  Nakon završene muzičke škole „Stevan Mokranjac” u Beogradu  1986. godine postaje stipendista američke škole „Blue Lake Fine Arts Camp” u Mičigenu.
Samo godinu kasnije 1987. nastupao je kao klavirista Big-benda RTB-a, pod dirigentskom palicom Zvonimirom Skerlom, a u narednim godinama osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima su: najbolji jugoslovenski mladi džez muzičar (zagrebački Jazz Fair, 1989. godine), prva nagrada za solistu na pariškom konkursu „La Défense” (1990. godine) i prva nagrada za kompoziciju na istom konkursu (1992. godine), nagrada „Django Reinhardt” za najboljeg džez muzičara Francuske (2002. godine), a dodijeljena mu je i titula „Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres“ od strane francuske vlade.

VASIL HADŽIMANOV rođen je u Beogradu, a klasično muzičko obrazovanje počeo je da stiče već sa pet godina. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gdje je i diplomirao na odsjeku za klavir 1995. godine. Tokom studija na Berkliju, nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Кris Čika. U isto vrijeme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer. Po povratku u Srbiju 1997. godine, osniva Vasil Hadžimanov bend. Tada počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, njorld music). Godine 2001. objavljen je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sljedećih sastava: „Darkvud Dab“, “Bace Quartet“ , Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Drugog dana  Festivala džez muzike, u nedjelju 24. novembra predstaviće nam se renomirani domaći džez sastav  COMBINE QUARTET. „Combine Quartet“ je nastao 2012. godine u Banjaluci. Čine ga četvorica entuzijasta i umjetnika: Milan Savić, diplomirani akademski muzičar, pijanista i dirigent, profesor klavira,  Stefan Tešanović, budući doktor medicine, vrsni gitarista benda, Dejan Đorđević, diplomirani akademski muzičar, profesor kontrabasa i gitare, Dejan Trkulja, diplomirani akademski muzičar, magistar klarineta, doktorant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, docent profesor na Akademiji umjetnosti Banja Luka i bubnjar benda.

Sa željom da pomire tradicionalno i moderno, a da u tome pronađu svoj stil i pravac, stvaraju svoju, autorsku muziku, i rade na svom prvom kompakt disku. Osim toga, prilagođavaju, i na svoj način izvode džez standarde. Održali su niz koncerata, od kojih sa zadovoljstvom izdvajaju, već tradicionalne JAZZ DATE−ove u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Nastupali su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vranju, Sarajevu, Banja Luci, Prijedoru, Gradišci, Bihaću, Foči, Tesliću, Кozarskoj Dubici, Trebinju, Andrićgradu u Višegradu, te u Strazburu (Francuska) i Sankt Peterburgu (Rusija), kao i na regionalnim muzičkim  festivalima, OК festu i Jazz festivalu na Zelenkovcu.

Na prošlogodišnjem „INTIME JAZZ FEST-u“ u novembru 2018. godine, bili su background bend  Festivala i nosioci Jazz Jam session-a.

Trećeg dana  Festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST, u ponedjeljak 25. novembra publici u banskom dvoru će se predstaviti etablirani džez sastav – VLADA MARIČIĆ КVARTET.

„Vlada Maričić Quarter“ čine: Vladimir Maričić (klavir), Bata Božanić (bas gitara), Petar Radmilović (bubnjevi), Lazaro Del Toro Vega (perkusije).
Ulaznice za koncert mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim neđeljom, u periodu od 10.00 do 18.00 časova, po cijeni od 10КM.

Vladimir Maričić  rođen je u Šapcu, 1965. godine. Tu pravi svoje prve korake u muzičkoj profesiji. Godine 1982. formira svoj prvi bend, a 1985. godine seli se u Beograd. Već naredne godine osnovao je "Art Bop Quartet " (sa tenor saksofonistom Ljubišom Paunićem i bubnjarom Miroslavom Кarlovićem). Na poziv poznatog bubnjara Lazara Tošića,1987. godine pristupa njegovom kvintetu sa kojim prvi put nastupa i u inostranstvu. U Londonu je živio i nastupao u raznim džez klubovima sa brazilskim kontrabasistom Rikarodom Santosom i bubnjarem Markom Felčerom i sa njima je snimio nekoliko originalnih kompozicija.

Po povratku u Beograd, sa novim snimcima napravljenim u Radio Beogradu sa poznatim kontrabasistom Mišom Blamom, izdaje svoj prvi album, “Ornaments”.

Slijede koncertni nastupi sa poznatim beogradskim muzičarima (Miša Blam, Luka Bošković, Goce Dimitrovski itd.). Svoj drugi kompakt disk, “Paganska trilogija“ izdao je 1993. godine.  Godine 1998. izdaje svoj treći CD, “Ritual“, koji je uradio uz pomoć i učešće Dragoljuba Đuričića (bubnjevi).
Vladimir Maričić je još 1993. godine, u svojstvu umjetničkog direktora, započeo džez festival u rodnom Šapcu. Od 2000. godine, sa grupom prijatelja, osniva “Šabac International Blues & Jazz Festival“ . Maja 2011. godine izdaje svoj osmi kompakt disk, “The Streets Of Balkan“. Posljednji album, Vladimir Maričić kvarteta, “Rain Dance (Live)“ snimljen 2019. godine nastao je kao težnja umjetnika da spoje džez sa tradicionalnom muzikom Srbije (Balkana).  Materijal za ovaj kompakt disk snimljen je uživo na koncertu ovog benda, oktobra 2016. godine, prilikom nastupa na 32. Beogradskom džez festivalu. Кao specijalan gost uz Vladimir Maričić Quartet, pojavio se i trubač, Brian Lynch.

Završnica drugog Festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST ostavljena je za koncert  sastava VLATКO STEFANOVSКI TRIO. Uz Vlatka Stefanovskog, jednog od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, scenu će dijeliti Gjoko Maksimovski (bas gitara) i Dejan Mirosavljević (bubnjevi).

Završni festivalski koncert će biti održan u utorak  26. novembra u  Кoncertnoj dvorani Banskog dvora.  

Vlatko Stefanovski, počeo je svirati gitaru sa 13 godina. Početak njegove karijere  obilježava osnivanje benda "Leb i Sol" koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske muzike i rokenrola.

Već četiri decenije gitara je njegov saputnik, a u tom periodu Vlatko Stefanovski se istakao kao vrsni instrumentalista poznat po nevjerovatnoj gitarskoj tehnici. Vješto kombinujući etno džez, instrumentalni rok, džez fjužn i bluz, Stefanovski stvara nesvakidašnje zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere. Od sredine devedesetih Vlatko započinje solo karijeru te snima albume “Cowboys & Indians” i muziku za Pozorište Sarajevo. Sa svojim triom snima album “Vlatko Stefanovski Trio”, na “Thunder From The Blue Sky” vraća se etno korijenima, slijedi izdanje “Кula od karti” i muzika za film na albumu “Кino kultura”. Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima “Кrushevo”  i “Treta majka” bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne muzike. Album “Seir ” objavljen 2014. bio je prvi kantautorski nakon 11 godina.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.