Društveno odgovorno pušenje u 21. stoljeću

Mnoga društva su napredovala od društava u kojima pušači uživaju izuzetan društveni ugled, do korištenja politika javnog zdravstva za borbu protiv pušenja, tako što su pušače društveno izolirali, time im uskraćujući benefite društvenih odnosa s drugima.

BUKA portal / 07. Juni 2019

 

Ova evolucija je pratila naučna otkrića koja su ukazala na štetne posljedice pušenja kojima su izloženi ne samo pušači, nego i nepušači u njihovoj okolini, što je ukazalo na potrebu zaštite društva. U nekim državama, ovi nalazi su inkorporirani u širem smislu, tako da su zakon i pravda stali na stranu nepušača, koji su izloženi riziku i nisu u stanju zaštiti se, a ne sa pušačima ili vlasnicima ugostiteljskih objekata koji vjeruju da zabrana pušenja duhanskih proizvoda predstavlja ugrožavanje individualnih sloboda od strane revnih zagovornika zdravog života.

Odnos društva prema pušenju je složen i radikalno je promijenjen tokom godina, naročito u Sjedinjenim Američkim Država i zapadnim zemljama. Veliki američki glumac Humphrey Bogart ("Bogey"), koji je pušio u filmu Casablanca, za koji je dobio Oscara, danas bi morao izaći iz svog bara ako bi želio zapaliti cigaretu.

Mnoge države i dalje smatraju zabranu pušenja na javnim mjestima kao povredu prava pojedinca. Ali ovakav način razmišljanja, kojeg prvenstveno propagiraju ugostitelji, i slične interesne grupe, se mora gledati u skladu sa razumijevanjem da autonomija i ljudska prava ne opravdavaju štetu koja se nanosi drugima i da je čist zrak javno dobro, koje vodi boljem zdravlju svog stanovništva.

Zabrana pušenja ili ne je samo jedno od područja na kojem se sukobljuje pravo pojedinca i pravo zajednice. Pravo pojedinca da puši i pravo zajednice da mu to zabrani u interesu zdravlja i zaštite okoline. Ovo je samo jedno od područja sukoba individualnog i kolektivnog prava, ali možemo s pravom reći da je najdiskutabilnije.

Krenuvši od ideje da svi, i pušači i nepušači, zaslužuju živjeti u okruženju bez dima, kompanija Phillip Morris International angažovala je preko 400 vrhunskih stručnjaka koji su imali samo jedan zadatak – kreirati proizvod koji pušačima osigurava neometan užitak u duhanu, ali sa što manje negativnih posljedica koje pušenje sa sobom nosi.

Rezultat dvanaestogodišnjeg rada je nesagorijevajući duhanski proizvod koji je napravljen tako da se prilikom korištenja zagrijava, a ne sagorijeva – IQOS.

Prema naučnim studijama, pasivno pušenje kod IQOSa praktično ne postoji, a pa se tako smatra da je ovaj proizvod, po prvi put, pomirio dvije strane, onu koja zagovara pušenje i onu koja brani pušenje.

Čini se da, po prvi put, pojam društveno odgovornog pušenja u 21. stoljeću ne zvuči apsurdno.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.