Druženje majki u Banjaluci povodom Međunarodnog dana babica

5. maj - Ovaj dan predstavlja podršku svim babicama svijeta da slave svoju profesiju, a važno je poštovati i isticati važnost ove, za život važne profesije.

Maja Isović / 04. Maj 2016

Udruženje građana/ki  “DRIP” (Djeca, roditelji i porodilje) u utorak popodne organizovalo je druženje "Recimo HVALA onima koji su to zaslužili" koje je održano u Dječijoj igraonici Lilihip.

Povod druženju je Međunarodni dan babica, koji se obilježava 05. maja širom svijeta.

 

 

Ovaj dan predstavlja podršku svim babicama svijeta da slave svoju profesiju, a važno je poštovati i isticati važnost ove, za život važne profesije.

U tom duhu DRIP je i organizovao ovo druženje gdje su majke pisale pisma zahvalnosti babicama koje su predano i savjesno radile svoj posao. Planirano je da članice DRIP-a pisma babicama predaju sutra.

 

 

“Pisma planiramo predate na njihov dan, da im pokažemo da cijenimo i pamtimo toplu riječ i podršku koju su nam pružile u jednom od najvažnijih trenutaka u našim životima”, rekli su iz DRIP-a.

Dubravka Vujnović Božić iz Udruženja DRIP rekla je da su na druženje pozvali majke koje su imale pozitivno iskustvo sa babicama u porodilišu u Banjaluci i da im napišu pisma zahvalnosti.

 

 

“Primjetili smo da se kod nas ne pridaje nikakva važnost ovom danu, kao ni samom pozivu babice, pa smo zbog toga odlučili da na simboličan način ukažemo koliko su te žene bitne i koliko je njihov posao važan i da se onima koje su to zaslužile i zahvalimo”, rekla je za BUKU Dubravka Vujnović Božić.

Kada je riječ o majkama i njihovim iskustvima Dubravka je rekla da koliko ima pozitivnih, toliko ima i negativnih priča.

 

 

“Ovo i radimo jer želimo da ukažemo da postoje ljudi koji rade svoj posao vrlo savjesno, koji se trude i koji su zaslužili da se istaknu, jer u cijeloj priči o problemima u porodilištima u sjenu padaju oni koji stvarno rade dobro svoj posao”, rekla je Dubravka Vujnović Božić.

Jedna majka je rekla da se trudnice i buduće majke ne trebaju opterećivati stanjem u porodilištu, već sa pozitivnim duhom trebaju otići u bolnicu, jer će ti dani svakako brzo proći.

 

 

“Stanje bi moglo biti bolje, ima mnogo tog što se treba popraviti, ali i mi treba da ukazujemo na probleme. Svi se trebamo udružiti i sigurno će situacija u budućnosti biti bolja”.

Udruženje građana DRIP - Djeca, roditelji i porodilje - bavi se reproduktivnim pravima i reproduktivnim zdravljem žena u Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH.
Međunarodni dan babica 5. maj, ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica.

 

 

Prema određenim podacima, 1900. godine u Berlinu je održana konferencija kojoj je prisustvovalo preko 1000 babica, što je značajno sa aspekta vremenskog perioda u kojem  nije bilo telefona, kompjutera, kreditnih kartica, aviona i drugih sredstava komunikacije.

 

 

Grupa babica iz Evrope, uglavnom iz Antverpena u Belgiji, inicirala je 1919. godine formiranje Internacionalne konfederacije babica /ICM/. Danas ICM ima više od 90 članica iz preko 80 zemalja. Međunarodni dan babica je podrška babicama svijeta da slave babičanstvo kao profesiju.

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.