DRŽAVNA KONTROLA NAD ŽIVOTIMA ŽENA: Više od 30.000 Poljakinja tražilo ilegalni abortus!

Prije godinu dana Poljska je uvela potpunu zabranu prekida trudnoće

Maja Isović Dobrijević / 07. Novembar 2021

Foto: Ilustracija

 

34.000 žena u Poljskoj tražilo je ilegalan abortus ili obavljanje tog zahvata u inostranstvu otkako je ta zemlja uvela gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće pre godinu dana.

Najmanje 34.000 žena u Poljskoj tražilo je ilegalan abortus ili obavljanje tog zahvata u inostranstvu otkako je ta zemlja uvela gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće pre godinu dana. Više od 1.000 Poljakinja tražilo da abortira u drugom tromesečju trudnoće u stranim klinikama otkako je zemlja usvojila nove drakonske zakone, piše britanski „Gardijan”.

Ovi podaci su samo deo stvarnog broja Poljakinja koje su u proteklih godinu dana tražile ilegalan abortus ili obavljanje tog zahvata u inostranstvu.

Nevladine organizacije procenjuju da je do 200.000 žena godišnje tražilo ilegalni abortus tokom važenja starih poljskih zakona o abortusu, koji su isto strogo ograničavali uslove pod kojima su žene mogle da traže prekid trudnoće.

Ustavni sud Poljske je 22. oktobra prošle godine presudio da su abortusi u slučajevima anomalije fetusa neustavni i da će prekid trudnoće biti dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta ili ako je zdravlje majke ugroženo, što je činilo samo oko dva posto zakonskih okončanja trudnoće u vreme donošenja presude.

Ovaj zakon je stupio na snagu u januaru ove godine.

U protekloj godini, najmanje 460 Poljakinja koje su tražile abortus u drugom tromesečju otputovalo je u Englesku gde se prekid trudnoće može obaviti do 24. nedelje, a u izuzetnim okolnostima i u kasnijem toku trudnoće.

Najnovije brojke su objavljene iste nedelje kada je izveštaj „Hjuman rajts voča”, koji između ostalog sadrži i dokaze iz 14 drugih organizacija, pokazao da se žene i devojke u Poljskoj suočavaju sa „neprocenjivom štetom” zbog novog zakona o abortusu, prenosi Tanjug.
 
Poljakinja Ewa Ilnicka je prevoditeljka koja 18 godina živi na relaciji Banjaluka-Poljska
. Majka je dvije kćerke, Jovane i Andree, a za portal BUKA govori nam o stanju o Poljskoj.

Ona je rekla da abortivno podzemlje itekako postoji.

"Abortus se može izvršiti  kod naših komšija u Češkoj i Slovačkoj, u Danskoj, preko interneta se mogu kupiti tablete za farmakološki prekid trudnoće. Ukoliko abortus u bolnici nije opasan po život žene, onda kod farmakološkog prekida trudnoće kući, rizik od komplikacija je veliki. Žene se tada plaše otići u bolnicu i tražiti pomoć, jer se sankcioniše prekid trudnoće. Postoji i abortivno podzemlje u Poljskoj, međutim, niko nema tačne statistike koliki je to procenat i zahvata, ali i komplikacija. Rezultat zabrane abortusa je takođe sve češće čedomorstvo, nasilje nad djecom, ponekad nad bebama od dva mjeseca. Beba se nakon poroda može ostaviti u bolnici, takođe postoje takozvani prozori života, u ženskim samostanima, gdje se beba ostavi anonimno. Međutim, ako je zdrava, beba se brzo usvoji, ali bolesno dijete se ne usvaja skoro nikad. Takva djeca su najčešće u bolnicama, koje vode Fondacije za teško bolesnu djecu, sama su, bez njege i ljubavi čekaju bukvalno smrt", rekla je Ewa.

Dodaje da istovremeno država ne pomaže roditeljima koji imaju djecu sa invaliditetom, tako da se briga države uglavnom fokusira na matericu žene - šta se desi poslije, nije više problem države ili vlasti.

"Edukacija seksualna u školama je posebna priča, pošto je usvojen zakon koji zabranjuje tu vrstu edukacije u školama, ostaje jedino edukacija na vjeronauci o prirodnim metodama kontracepcije i tradicionalnoj podjeli uloga u porodici. Takva politika donosi veliku štetu, jer povećan je broj maloljetničkih trudnoća, djece koja se ostavljaju u bolnicama, često djevojka zapravo ne nastavi školovanje zbog trudnoće, pa na tržištu rada ima male šanse za zaposlenje", ističe ona.

 

Poljaci na ulicama zbog smrti trudnice: Zakon joj je zabranio pobačaj, preminula od sepse

 

 

 

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.