DUŠAN JANJIĆ TVRDI: "Nema šanse da Dodik uđe u vlast u Sarajevu; međunarodna zajednica ima plan za BiH"

"Za nekoliko sedmica moglo bi se očekivati značajnije angažovanje međunarodne zajednice kad je reč o stanju u bh. pravosuđu, te sprezi političkog kriminala i korupcije"

BUKA portal / 05. Septembar 2019

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da ne postoje šanse da SNSD uđe u vlast na nivou BiH, te da su u ovom trenutku, prema njegovim riječima, tom cilju mnogo bliže neke druge političke opcije.

Janjić za "Insajder", između ostalog, tvrdi da u slučaju nastavka blokade formiranja vlasti na bh. nivou nije isključena ni mogućnost održavanja vanrednih izbora.

"Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH između SNSD-a, SDA i HDZ-a predstavljao je samo politički manevar kako bi se dobilo na vremenu. Kako sada stvari stoje, Milorad Dodik neće uspeti da formira Savet ministara. Ako to ne uspeju i neke druge opcije, onda su mogući novi izbori", tvrdi Janjić.

Što se tiče postavljanja Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Janjić smatra da će Palmerova misija prvenstveno biti usmjerena na oživljavanje dijaloga između Beograda i Prištine i traženja konačnog rješenja za kosovski problem.

"Takođe, po pitanju budućnosti Zapadnog Balkana ne postoji jedinstven stav zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), kao ni između Washingtona i Bruxellesa. U narednom periodu radiće se na usaglašavanju stavova prema ovom prostoru", kaže Janjić.

On dodaje i to da je stav zapadnih sila trenutno takav da se pitanje Kosova ne može staviti u isti paket sa rješevanjem krize u BiH.

"Što se tiče BiH, tu će se ići će na rešavanje vrućih, strukturalnih problema. Pitanje izbornog zakona, zakonodavstva, sređivanje stanja u pravosuđu je ono za šta je međunarodna zajednica najviše zainteresovana.

Za nekoliko sedmica moglo bi se očekivati značajnije angažovanje međunarodne zajednice kad je reč o stanju u bh. pravosuđu, te sprezi političkog kriminala i korupcije. Osnovni cilj je da se BiH učini funkcionalnijom državom", tvrdi Janjić.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.