Duško Tadić, atletičar, aktivista i političar: Vrijeme je da mi mlađi nametnemo nove teme koje su potrebne za bolju budućnost

Vrijeme je da se posveti pažnja onima koji su budućnost naše zemlje, poručuje Tadić.

Buka intrevju / 03. Oktobar 2018

Duško Tadić je atletičar, aktivista i političar iz Banjaluke. Tadić je nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici 3, ispred "Prve stranke".

Za BUKU razgovaramo o idejama za koje se zalaže, njegovom aktivizmu, problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo i drugim temama.

Koje su neke osnovne ideje koje u ovom trenutku želiš da istakneš? Za šta se kao političar zalažeš?

Pored ideje o zakonu na pet ambalažu, kao što je u susjednoj Hrvatskoj, glavna ideja na koju sam se sada fokusirao je ideja o besplatnim udžbenicima. Toliko je stvari koje se mogu uraditi da bi školovanje doslovno postalo besplatno, a koje bi bile od velike koristi za svu djecu i njihove roditelje. Ja sam ovu predizbornu kampanju iskoristio da se ova tema nametne i, sa svima koji su voljni, spreman sam od 8. oktobra početi raditi na traženju najboljeg rješenja. Vrijeme je da se posveti pažnja onima koji su budućnost naše zemlje.

Neko si ko rješava konkretne probleme u gradu, ko ukazuje i na male probleme, ali i daje rješenja. Koliko ti je važna ovakva politika?

Trudim se da radim ono u šta zaista vjerujem, da se držim konkretnih  stvari i rješavanjem istih, a iz dana u dan polako idem ka većim i većim problemima. Kroz politiku sam upoznao masu političara iz raznih političkih partija koji imaju slično razmišljanje i voljni su pomoći oko pronalaska najboljih mogućih rješenja za svaki problem.

Koliko su nam danas u BiH potrebna nova lica u politici, imajući u vidu šta nam je“stara garda“ ostavila u nasljeđe?

Nova lica su jako potrebna i iz dana u dan se pojavljuju. Nadam se da ćemo imati snage da se nametnemo pored onih koji su korijenje pustili još prije 20, 30 godina. Vrijeme je da mi mlađi nametnemo nove ideje i teme koje su potrebne za bolju budućnost.

Šta se, po tvom mišljenju, treba mijenati u našem društvu da bi život običnog čovjeka bio bolji?    

Treba mijenjati svijest naroda. Svakodneno vidimo kako i mi sami svojim djelima, svjesno ili nesvjesno, uništavamo i prljamo prirodu u kojoj živimo. Postali smo letargični na sva dešavanja oko nas. Ako se svi zajedno ne uključimo u rješavanje problema sa kojima se svakodnevno susrećemo,  nikad nam neće biti bolje. Ja razumijem da je teško, ali nije nemoguće. Znam da nije, jer i ja dolazim iz sloja građana koji je nezaposlen, koji ima porodicu, i koji se trudi da svaki mjesec skrpi kraj sa krajem. Dolazim iz tog sloja, ali me to ne spriječava da se trudim i borim  na sve moguće načine da napravim nešto što će biti od koristi za sve nas. Zajedničke interese moramo postaviti na prvo mjesto, ne zbog nas, ali zbog naše djece koja tek treba da žive, moramo i ne smijemo gubiti volju i nadu koliko nam god teško bilo.

Često kroz kampanje čujemo apstraktne pojmove, govori se o boljoj budućnosti, a gubi se iz vida problem običnog građanina koji jedva spaja kraj sa krajem, šta politika može uraditi da ovom čovjeku bude bolje?

Politika i političke partije mogu i moraju obezbijediti potrebne uslove kako bi građani živjeli bolje. Toliko novca političari i predstavnici naroda potroše na razne gluposti, od kojih je i predizborna kampanja, za koju se nezvanično potroši preko 50 miliona KM. Zar se poslije toga može reći da nema para? Ima ih, samo se trebaju usmjeriti u prave vrijednosti i rješavanje zajedničkih problema svih nas.

Kada je život u BiH u pitanju, koja oblast ti se čini najproblematičnijom, gdje je potrebna hitna i korijenita promjena i šta bi ti ponudio kao alternativu?

Kod nas su sve oblasti problematične i sve treba mijenati iz korijena. Ekonomija je jedan od ključnih problema koji se mora što prije riješiti kako bi zaustavili odliv građana u zemlje EU. Isto tako, obrazovanje je jedan od problema na kojem se ubrzano mora raditi ako mislimo parirati znanjem i potrebama za novim radnim mjestima koja se danas nameću. Moramo prestati tražiti izgovore i svi zajedno moramo početi raditi i tražiti zajednička rješenja, jer ova zemlja nije vlasništvo pojedinaca, nego svih građana koji žive u njoj. Mora se što prije zaustaviti stranačka podjela direktorskih fotelja i moramo konačno na te funkcije početi postavljati ljude koji su sposobni i dokazani u svojim branšama. Samo sposobni mogu napraviti bolje, a ne podobni...

Koja je tvoja osnovna poruka glasačima, onima koje pozivaš da ti daju glas?

Ako dobijem potreban broj glasova da prođem u Narodnu skupštinu RS, obećavam da ću se truditi i raditi na realizaciji ideja koje su od značaja i interesa svih nas. Neću obećavati bajke za djecu, ali hoću ono za šta znam da se može i mora realizovati da bi nam svima bilo bolje.

U BiH mali je procenat izlaznosti građana na izbore, kako to promijeniti, kako animirati ljude da izađu na izbore, jer su izbori jedini način neke društvene promjene?

Pošto njima nije u interesu da svojim glasom odlučuju o svojoj sudbini i sudbini svojih porodica, onda njih ne treba ni animirati. Ljudi imaju prvo da izađu ili ne izađu i to pravo treba poštovati. Očito im je dobro i ne žele nikakve promjene.

Zbog čega si se odlučio za političku partiju ispred koje izlaziš na izbore, zbog čega smatraš da je ona drugačija od “ostalih”?

Odlučio sam se zato što mi je Prva stranka dala mogućnost da se borim za ono u šta vjerujem. Stali su iza mene, dali mi šansu da budem lider, a ja sam spreman da tu šansu iskoristim. Spreman sam da zajedno radimo na zajedničkim idejama koje su od interesa svih nas, a isto tako svi zajedno smo spremni sjediti sa ljudima iz svih političkih partija kako bi pronašli najbolje moguće rješenje za sve probleme sa kojima se susrećemo i čije je rješenje od interesa za sve građane Republike Srpske i BiH.  

Gdje vidiš RS za četiri godine? Koje promjene bi volio da se dese, za koje promjene daješ svoj glas?

Ako se svi zajedno ne uključimo u što brži razvoj i napredak Republike Srpske i BiH, za 4 godine većinu stanovništva vidim u Njemačkoj. Odliv stanovništva moramo početi rješavati što prije i to treba da bude prioritet svih političkih subjekata koji prođu na ovim izborima. Moramo početi raditi na zajedničkim interesima i ciljevima i moramo prestati padati na nacionalističku retoriku koja se stalno plasira sa svih strana. Čovjek je čovjek bio on Srbin, Bošnjak, Hrvat ili bilo koje druge nacionalne pripadnosti ili vjeroispovijesti. Svoj glas dajem za bolji život svih nas i jedva čekam da se ta promjena ostvari!

 

Razgovarala Maja Isović Dobrijević

 

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.