Džon Pildžer prenio upozorenje Džulijana Asanža: Nisam u pitanju samo ja, svi smo u opasnosti

Na protestu koji je početkom septembra održani pred zgradom Vlade Velike Britanije, poznati novinar Džon Pildžer prenio je poruku Džulijana Asanža, koji služi zatvorsku kaznu u Engleskoj.

BUKA portal / 12. Septembar 2019

Foto: Printscreen

"Ponašanje britanske vlade prema Džulijanu Asanžu je sramotno.  To je svetogrđe prema samoj ideji ljudskih prava. Ne pretjerujem kada kažem da je način na koji se prema njemu postupa i progon Džulijana Asanža je način na koji diktatori postupaju prema političkim zarobljenicima", kazao je Pildžer, koji je zajedno sa Rodžerom Votersom iz grupe Pink flojd učestvovao u protestima ispred britanske Vlade u Londonu.

Naime, Rodžer Voters je ovaj protestni koncert najavio na Twitteru, ali se uprkos medijskoj tišini o ovom događaju, u Londonu okupilo više stotina ljudi, koji su osudili ponašanje britanske vlade i pružili podršku Džulijanu Asanžu.

"Kada sam pitao Džulijana šta bi volio da kažem danas, kazao je 'Reci da nisam u pitanju samo ja, već svi mi, svi novinari i svi izdavači koji rade svoj posao'", izjavio je Pildžer . 

Opasnost u kojoj se nalazi Asanž, dodao je ovaj nagrađivani novinar i filmski stvaralac, može se lako raširiti na sadašnje i bivše urednike Gardijana, Njujork tajmsa, El paisa i mnogih drugih novinara i medija širom svijeta "koji su objavili otkrića Vikiliksa o lažima i zločinima naših vlada".

"Odbranom Džulijana branimo najsvetije pravo. Govorite sada ili ćete se jednog dana probuditi a vladaće tišina nove vrste tiranije. Izbor je naš", upozorio je Pildžer.

Iako je švedsko pravosuđe obustavilo istragu u vezi sa optužbama za silovanje protiv Asanža, britanske vlasti su ga uhapsile i osudile na zatvorsku kaznu od 50 sedmica zbog kršenja uslovne kazne 2012. godine kada je izbjegao hapšenja.

Ukoliko Asanž bude izručen Sjedinjenim Državama postoji bojazan da će mu se suditi  za objavu hakovanih dokumenata američke vlade o ratovima u Afganistanu i Iraku.

Pildžer je u kontaktu sa Asanžom i kaže da je mnogo smršao, ali da se i dalje ne predaje, prenosi britanski portal Whatsup Europe.

 
 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.