Ekologija i pravo: Građani BiH još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova, ali to treba mijenjati

Dok se građani Evropske unije sve manje i manje boje političara i državnih službenika i navikli su da brane svoja prava na sudu, građani Bosne i Hercegovine još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova.

Maja Isović / 28. April 2016

“Dok se građani Evropske unije sve manje i manje boje političara i državnih službenika i navikli su da brane svoja prava na sudu, građani Bosne i Hercegovine još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova. To je bio razlog za nevladine organizacije Arnika iz Češke i Centar za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine da pokrenu projekat ‘Ekološka pravna klinika’. Cilj je edukovati studente prava i uključiti ih u kampanje civilnog društva koje se zalažu za bolju životnu sredinu i poštivanje ljudskih prava”, poručeno je danas na press konferenciji koju je organizovao Centar za životnu sredinu u Banjaluci.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu rekla je da organizacija u kojoj radi vodi ovu aktivnost, jer su uvidjeli da su pravni alati u žaštiti životne sredine veoma važni. Potreban je neprekidan pritisak javnosti koja mora uvidjeti svoju snagu i upoznati načine pritisaka na vlast i na taj način tražiti svoja prava”, istakla je Nataša C.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu kaže da su u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, osmislili komplementarni edukativni program o zaštiti životne sredine i upravnog prava.

“Seminar će voditi iskusni pravnici iz Češke i Bosne i Hercegovine. Naš cilj je povećati trenutno vrlo ograničen kapacitet pravnih stručnjaka koji mogu podržati građane u ekološkim slučajevima, poboljšati provođenje zakona, kao i unaprijediti rad entitetskih i državnih organa javne uprave”, rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

On ističe da će ovim putem pomoći građanima i organizacijama da traže svoja prava kada su ekološki slučajevi u pitanju. Centar za životnu sredinu trenutno je uključen u nekoliko slučajeva koje su pokrenuli građani: Tu je slučaj Ložioničke ulice gdje su prisutna mnoga zagađenja; Zeleni vir gdje su se građani žalili na prekomjernu buku i zagađenje vazduha od strane jedne proizvodnje namještaja; Riječno stanište Ada gdje je narušeno prirodno stanište i drugi slučajevi…

“Važno je da se građani pokrenu i ukažu na problem, a mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima da im pomognemo. Važno je sve slučajeve razotkriti, a pravnici koji prođu ovu obuku moći će takođe da pomognu pri rješavanju ovih slučajeva”, istakao je Bjelić.

 

Foto: BUKA

 

Kao pozitivan primjer upotrebe prava i sudske prakse kada je zaštita životne sredine u pitanju navedena je Sutjeska.

U sklopu programa koji će se provoditi studenti će, ne samo prisustvovati prezentacijama i intenzivnom edukativnom seminaru, već će biti uključeni u stvarne slučajeve kroz stažiranje u Centru za životnu sredinu i pomoći građanima u rješavanju ekoloških slučajeva.

Pet od najuspješnijih stažista će imati priliku učestvovati u studijskom putovanju u Češku gdje će imati priliku da steknu nova znanja i razmjene iskustva sa kolegama iz Češke Republike.

Martin Skalsky, iz organizacije Arnika iz Češke rekao je da vjeruje da će Ekološka pravna klinika pomoći građanima da postanu partneri službenicima javne uprave, razvojnih agencija i drugih preduzeća.

“Zbog korupcije, nemara vlasti ili jednostavno nepoznavanja zakona, lokalnim zajednicama često je potrebna pravna podrška da bi mogli doći do pravde. U Češkoj su građani mnogo svjesniji i više se bave svojim pravima. Nadamo se da ćemo kroz ovaj program podići svijest građana kada su ove teme u pitanju. Prije nekoliko dana stigli smo u BiH i već smo upoznali mnoge dijelove ove zemlje. Vidjeli smo da BiH ima predivnu prirodu koja je dobo sačuvana i da ju je upravo zbg toga potrebno zaštiti”, istakao je Martin Skalsky.

Projekat Ekološka pravna klinika je podržan od strane programa za podsticanje tranzicije Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. To je nastavak prethodnih aktivnosti koje provode Arnika i partneri u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je razvijena on-line karta industrijskih zagađivača u srednjoj Bosni i objavljena analiza usklađenosti demokratije u oblasti životne sredine. Arnika takođe podržava kampanju Eko Foruma Zenica za smanjenje onečišćenja vazduha iz Arcelor Mittal čeličane u Zenici.

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.