Ekološka katastrofa i dalje traje: Nastavljeno “ubijanje” rijeke Spreče

Gikil (koksara ) u Lukavcu već nekoliko dana redovno ispušta otrove i dodatno zagađuje nadkatranskom vodom i katranom rijeku Spreču.

Buka / 08. Juni 2018

Nakon ekološke katastrofe "bijelo more" Spreča postaje kanal za istresanje svih najtežih oblika toksičnih tvari i kancerogenih elemenata. Posljednja dojava zaprimljena od strane aktivnih građana sa terena glasi: 

"Iz GIKILa jos ide katran i katranska voda. Bio sam na mostu kod Puračića prije sat stanje isto kao i juče. Ako bude večeras kiše sutra ce biti jos gore jer su kanali unutar pogona i rezervoari koje su sjekli puni katrana”, rekli su za buku aktivisti iz Gračanice. Dodali su i kako je HITNO POTREBNO ODUZETI VODNU DOZVOLU GIKIL-u IZDATU OD STRANE AGENCIJE ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE JER NISU NIŠTA ISPUNILI IZ PRETHODNIH OBAVEZA . Problem, kažu, predstavlja  Zakon o vodama koji je dao mogućnost da se otpadna voda ispusta iznad propisanih graničnih vrijednosti do kraja 2019. 


Situacija na terenu

“Dozvola je morala biti oduzeta i do sada zbog svih prestupa i neregularnosti, ali ju je  Agencija iz samo njima znanih razloga  ponovo izdala GIKILu mada nisu nista ispunili iz prethodne”, kažu aktivisti I poručuju ne ćutimo više radi se o životima ljudi.

Detalnije informacije na OVOM linku

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.