Ekonomista iz Sarajeva za BUKU tvrdi da je Radovan Višković u pravu: Dokazano u praksi, Republika Srpska je ovog puta zakinuta

Međutim, zbog čega Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je RS oštećena u raspodjeli PDV-a?

Elvir Padalović / 13. April 2019

foto BUKA

 

Krajem prošle sedmice Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da kako će Republika Srpska podnijeti tužbu protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi zaštitila i budžet RS i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a. Tvrdi kako je trenutni keoficijent raspodjele već za 0,8 % u odnosu na onaj iz prošle godine.

"Vlada RS je izračunala prije nekoliko dana da je zbog toga samo za tri mjeseca ove godine budžet RS izgubio 22 miliona KM. A ako se tako nastavi do kraja godine će pretrpjeti štetu oko sto miliona KM", rekao je Višković.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Premijeru je odgovoreno da se očekuje da se Republika Srpska i Federacija BiH dogovore o svim poravnanjima i koeficijentima raspodjele prihoda, koji treba da usvoje

Međutim, zbog čega Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je RS oštećena u raspodjeli PDV-a? Šta u praksi znači da je povećan koeficijent raspodjele?

Ekonomista iz Sarajeva Faruk Hadžić kaže da se ovdje radi o privremenim koeficijentima, jer se može desiti da dođe u jednom od entiteta do porasta potrošnje, a time i do povrata PDV-a. Drugi problem je što se u FBiH ubire daleko više akciza, ali je povrat daleko manji, kaže on. Ukoliko ne dođe do dogovora, ostaju prethodni, zato RS želi sada da se mjenjaju koeficijenti.

Naš sagovornik ističe kako izjava o većem koeficijentu za RS zapravo znači da je "u praksi došlo do povećanja potrošnje u RS u odnosu na FBiH"

"A kako je do toga moglo doći?Mnogi su zaboravili ili previdjeli da je RS prije tačno godinu dana podigla neoporezivi dio plate sa 300 KM na 500 KM. To znači da se država odrekla dijela poreza na dohodak, kako bi stimulisala potrošnju, pogotovo onih niskih plata. Mnogo sam puta do sada objasnio kroz komentare koliko se multiplicira potrošnja nižih dohodaka. Često sam nailazio na otpor kolega iz struke koji su smatrali "da od toga nema ništa"" kaže on

Dodaje kako je u Republici Srpskoj povećan neoporezivi dio dohotka sa 300 KM na 500 KM, smanjeni prihodi od poreza na dohodak na godišnjem nivou za oko 2 miliona KM, te će na godišnjem nivou u RS  zbog povećanja potrošnje generisati oko 100 miliona KM više PDV-a, ako je vjerovati tvrdnjama Predsjednika Vlade" naglašava naš sagovornik.

On dodaje kako ovu mjeru zagovara godinama kao model za povećanje minimalnih primanja radnika, povećanja potrošnje, te u kombinaciji sa drugim mjerama iz domena makroekonomske politike, model za ubrzani ekonomski rast te se pita zašto i Federacija ne učini isto?

Hadžić smatra da RS generiše više novca upravo zbog povećanja neoporezivog dijela plate koje je uticalo na povećanje niskih plata, što je dovelo do veće multiplikacije potrošnje. Drugim riječima, zaposlenima je ostalo više novca. 

" Moja teza je da se neoporezivi dio podigne na 1.000 KM kako bi se znatno oslobodila potrošnja i pokrenula ekonomija. Kada je u pitanju porez na dohodak, moj stav je da dohodak pojedinca ne smije biti oporezovan ispod dohotka od 1000 KM mjesečno" smatra Hadžić.

Pitanje raspodjele novca od PDV-a je kompleksna tema koja može povući i ostala potpitanja, kao npr. zašto Federacije ne zatraži veći povrat od akciza. Hadžić kaže da je u pitanju porast PDV-a zbog rasta potrošnje, a da je posebno pitanje akciza i raspodjele koje također treba rješavati, jer je u tom slučaju FBiH oštećena.

U svakom slučaju naš sagovornik ističe da je mjera povećanja neoporezivog djela uticala na rast potrošnje i rast prikupljenih indirektnih poreza. 

"Rješenja su tu, samo se ne primjenjuju, a godine prolaze" zaključuje on za kraj.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.