Ekstremne kovid-mjere: "Otpisani" u sopstvenoj zemlji

Prijetnja Australije da će zatvoriti sve one građane koji se vraćaju kući iz Indije izazvala je osude.

BUKA portal / 04. Maj 2021

Kritičari su tu kovid-mjeru označili "rasističkom" i proglasili je kršenjem ljudskih prava, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

Od ponedjeljka, bilo kom Australijancu koji u zemlju stigne iz Indije prijete novčane kazne, ali i do pet godina zatvora, jer su zabranjena putovanja iz te zemlje. 

Ova mjera dolazi nakon što je Kanbera zabranila sve letove iz Indije, žarišta koronavirusa, do 15. maja. Premijer Skot Morison odbacio je optužbe za rasizam.

"Iste optužbe upućene su vladi pre više od godinu dana kada smo zatvorili granice s kontinentalnom Kinom", rekao je on za radio Sidnej 2GB.

"U pandemiji nema politike ili ideologije... To nema nikakve veze s politikom, ovo je virus."

Ova odredba je ujedno i prvi put da su Australijanci kriminalizovani zbog povratka u svoju zemlju, izvijestili su lokalni mediji.

Procjenjuje se da u Indiji ima 9.000 Australijanaca, od kojih je 600 klasifikovano kao ranjivo.

Vlada je rekla da se mere koje su najavljene u subotu temelje na medicinskim savjetima usmjerenim na zaštitu zajednice.

Broj novozaraženih raste u Indiji, a svakodnevni novi slučajevi u zemlji prelaze 300.000 tokom 10 uzastopnih dana.

Funkcioneri su rekli kako je porast stope zaraze među onima koji su se vratili iz Indije tokom protekle dve nedelje izazvao zabrinutost.

Australija je pratila kovidovu strategiju eliminacije - dijelom i strogom graničnom kontrolom i obaveznim karantinom - te bilježi 910 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od mnogih drugih zemalja.

Ministarka spoljnih poslova Marise Pajn rekla je da 57 posto pozitivnih slučajeva u karantini čine oni koji su se vratili iz Indije, što je rast od 10 posto u odnosu na mart.

Rekla je da je to "vrlo značajno opteretilo zdravstvo i medicinske usluge".

Međutim, kritičari - među njima neki medicinski stručnjaci i pravne grupe - tvrde da je vladin potez da kriminalizuje one koji dolaze iz Indije ekstreman i nesrazmjeran zdravstvenim rizicima.

Federalni senator Zelenih, Mehrin Faruki, napisao je na Tviteru da su mjere 'apsolutno užasne i rasističke'. Istaknuti konzervativni komentator, Andru Bolt, rekao je da je politika 'toliko podla i iracionalna da je mora proglasiti rasističkom'.

"Ne mogu da vjerujem da bismo belim Australijancima koji bkeže iz, recimo Engleske, uveli takvu zabranu putovanja."

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.