Erdogan do u detalje isplanirao miting u Sarajevu, a bh. vlasti ne znaju ni da dolazi

Nakon što je provladin medij u Turskoj Yenisafak objavio informaciju da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održati predizborni miting u Sarajevu i to 20. maja, tu priču potvrđuje i list Hurriyet. Erdogan je prema pisanju turskih medija sve pripremio za veliki skup u Sarajevu, iako bh. vlasti o tome ništa ne znaju, barem ne zvanično.

Klix.ba / 26. April 2018

 "U Božiju volju u maju ćemo održati naš prvi veliki miting u zatvorenoj sportskoj dvorani u jednoj evropskoj zemlji. Sve pripreme su završene", rekao je Erdogan u obraćanju članovima vladajuće AK partije prije dva dana.

 

Iako nije imenovao tu evropsku zemlju. sve su indicije da će to ipak biti BiH, odnosno Sarajevo i to nakon što su Njemačka i Austrija odbile zahtjev AK partije za organizovanje političkog skupa, zbog prošlogodišnjeg referenduma o ustavnim promjenama i izbora koje provodi, a za koje Evropska unija smatra da nisu usklađeni sa standardima demokratije.

 

U Turskoj su 24. juna zakazani predsjednički i parlamentarni izbori.

 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz otovreno je kazao da se suprotstavlja ideji da Turska u njegovoj zemlji organizuje miting za tursku dijasporu.

 

U Njemačkoj živi oko tri miliona državljana Turske, ali ni u toj zemlji neće biti dozvoljeno održavanje bilo kakvog mitinga.

 

"Naš stav je jasan. U tromjesečnom periodu prije izbora u stranoj zemlji, u Njemačkoj neće biti održana predizborna kampanja ", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinarima u Torontu u Kanadi.

 

Vlasti BiH ipak još nemaju nikakvu informaciju o posjeti, iako je Erdogan jasno naglasio da su pripreme završene. Predsjedništvo BiH još nema informaciju o posjeti, iako sve zvanične posjete u koje je uključeno Predsjedništvo moraju proceduralno proći sjednicu tog tijela, a naredna sjednica Predsjedništva BiH bit će održana 10. maja.

 

Kada je u pitanju mjesto održavanja mitinga u Sarajevu u opticaju su samo dvije zatvorene dvorane i to Zetra i Skenderija. Na naš upit menadžmentu tih dvorana nismo uspjeli dobiti potvrdu da su 20. maja rezervisane, ali s obzirom na Eredoganovu najavu da su sve pripreme završene teško je očekivati da će skup biti organizovan negdje drugo.

 

Očekuje se da će rukovodstvo AK partije na čelu s Erdoganom na mitingu u Sarajevu okupiti nešto više od 10.000 turskih državljana u dijaspori.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.