Erdogan objavio početak vojne akcije u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije.

BUKA portal / 09. Oktobar 2019

Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv "Izvor mira" ("Barış Pınarı", odnosno "Peace Spring"), prenosi Sputnjik.

Ranije danas, kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.
Lokalne vlasti predvođene Kurdima pozvale su na opštu mobilizaciju.

Dejli sabah opisuje akciju kao antiterorističku.

"Turske oružane snage zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom pokrenule su akciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG i Islamske države na severu Sirije. Naš cilj je da uništimo teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na našoj južnoj granici i donesemo mir u region.

Operacijom Izvor mira mi ćemo ukloniti pretnju terorizma. Zahvaljujući SIGURNOJ ZONI koju ćemo uspostaviti, obezbedićemo povratak sirijskih izbeglica u njihovu zemlju. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona iz kandži terora", naveo je Erdogan na Tviteru.

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je danas u sirijskom gradu Ras al Ain, nedaleko od granice sa Turskom, javio je reporter CNN Turka i dodao da se zvuci aviona mogu čuti iznad grada. On je rekao da se može videti dim koji se vije iznad zgrada u Ras al Ainu.

B92


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.