EU sastavlja listu zemalja čijim građanima dopušta posjetu

Španska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya saopštila je u ponedjeljak da Evropska unija sastavlja listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka i čijim će državljanima biti dopušteno putovanje u zemlje EU od srijede.

FENA / 29. Juni 2020

Konačna lista biće objavljena u ponedjeljak tokom dana ili u utorak ujutru, izjavila je González Laya za špansku radio stanicu Cadena SER.

Kazala je da nije upoznata  s navodima o pritiscima Sjedinjenih Država na EU da ponovo omogući putovanja američkim državljanima, dodajući da su zemlje izabrane po statističkim podacima o njihovim epidemijama koronavirusa – bez obzira jesi li slične onima u EU ili ne, trendovima zaraze i po pouzdanošću podataka.

" Ovo nije iskazivanje ljubaznosti ili neprijateljstva prema drugim zemljama, ovo je iskazivanje samoodgovornosti" – izjavila je González Laya.

Među zemljama o kojima se raspravlja nalazi se i Maroko, čija vlada ne planira otvoriti granice do 10. jula. González Laya je kazala da EU razmatra prihvatanje putnika iz Kine ukoliko Peking usvoji recipročne mjere za putnike iz EU počevši od 1. jula.

Ministrica je također potvrdila da će Španija u potpunosti otvoriti granice s Portugalom, uprkos naglom rastu broja zaraženih u susjednoj zemlji, prenosi AP.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.