Evo kako Lonely Planet opisuje Banjaluku

Lonely Planet je vodeći svjetski izdavač turističkih vodiča. Milioni turista širom svijeta se tokom svojih putovanja oslanjaju na preporuke iz štampanih izdanja Lonely Planet-a ili njihovih online platformi i aplikacija.

BUKA portal / 15. April 2019

Već godinama se na web stranici Lonely Planet-a nalazi opis Banjaluke koji nimalo ne laska drugom najvećem gradu u BiH. Naprotiv, u kratkom uvodu teško da ćete naći ijedan argument za posjetu ovom gradu. 

 

 

"Banja Luka je drugi najveći grad u Bosni i de facto glavni grad Republike Srpske, ali vrlo malo toga ovdje može zadržati putnike na duže vrijeme. Nako što su srpski nacionalisti sistematski uništili veći dio istorijskog i kulturnog nasljeđa u gradu - uključujući džamije, katoličke crkve i istorijsku sahat kulu, kao i razne zgrade iz 16. vijeka - ostalo je prilično bezlično mjesto bez duše. Etničko čišćenje nije bilo ograničeno samo na građevine - srpsko stanovništvo, koje je prije rata činilo 50% ukupnog stanovništva, sada čini oko 90%."

Da li je moguće promijeniti ovakav imidž grada i šta je potrebno učiniti, pitanje je za sve one kojima je stalo da Banjaluka vrati epitete koji su je nekada krasili. 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.