Evo kako sada izgleda život u gradu iz kojeg je krenuo novi smrtonosan virus

SMRTONOSAN novi soj koronavirusa pojavio u Kini tek prošlog mjeseca, a u nekoliko tjedana zbog njega je umrlo 17 osoba, a oboljelo na stotine

BUKA portal / 22. Januar 2020

Foto: Wikipedia

 

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a jučer je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u.

 

Prvi slučaj zaraze tim virusom zabilježen je u gradu Wuhanu, a bio je povezan s konzumacijom hrane kupljene na lokalnoj tržnicom morske hrane. Gradske vlasti Wuhana su prije tjedan dana priopćile da su neki uzorci uzeti s te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa.

Na toj su se tržnici, osim ribe, prodavale i druge žive životinje, uključujući ptice, zečeve i zmije, što ukazuje na to da se virus mogao prenijeti na ljude sa životinja, kao što je bio slučaj sa SARS-om.

Ulice većinom prazne, skoro svi nose zaštitne maske

U Wuhanu živi 11 milijuna ljudi. Ulice inače pune ljudi, sada su u nekim dijelovima grada, uključujući veće trgovačko područje, uglavnom prazne. Oni građani koji se ipak odluče na šetnju često nose na licu zaštitnu masku.

Tržnica iz koje je krenula cijela epidemija stoji prazna, svi štandovi su zatvoreni. Policija i sigurnosne službe stoje izvan nje s maskama na licu zabranjujući snimanje ili ulazak u ograđeno područje.

 

 

Ova lokalna tržnica morske hrane bila je uvijek puna u ovo doba godine, njome je prolazila rijeka kupaca u potrazi za ribom i morskim plodovima s kojima bi ugostili obitelj i prijatelje za vrijeme kineske Nove godine.

Hoteli namjeravaju mjeriti temperaturu gostima

Gradske vlasti najavile su jučer niz novih mjera za suzbijanje epidemije. Turističkim agencijama u Wuhanu zabranjeno je vođenje skupina izvan grada. Na aerodromu, željezničkim stanicama i kolodvorima ugrađeni su 14.siječnja infracrveni termometri koji mjere tjelesnu temperaturu putnika koji odlaze iz grada.

U brzom vlaku Peking-Wuhan, zaposlenici nisu imali maske na licima. Jedna od njih rekla je za CNN da ih je uprava zamolila da ne nose maske jer to može izazvati paniku među putnicima, no da će željeznička kompanija uvesti obavezne maske ako se situacija pogorša.

Neki gradski hoteli najavili su da će pregledavati goste, odnosno da će im prilikom dolaska izmjeriti temperaturu i zamoliti da operu ruke. Generalni direktor hotela Westin u Wuhanu rekao za CNN da je tražio od osoblja da počnu nositi maske za lice "kako zbog njihove sigurnosti, tako i zbog sigurnosti gostiju".

"Ako se puno plašite, veća je vjerojatnost da ćete se zaraziti virusom"

No, neki posjetioci nisu toliko zabrinuti zbog razvoja epidemije. Yan Weixi, iz provincije Heilongjiang, nije nosila zaštitnu masku i rekla je za CNN kako smatra da situacija nije "tako zastrašujuća".

"Slijedim sve što savjetuju. Pijem puno tekućine i redovito perem ruke. Mislim da ću biti u redu“, rekla je Yan koja po prvi puta u Wuhanu slavi Novu godinu.

"Najvažnije je zadržati pozitivan stav jer ako se puno plašite, veća je vjerojatnost da ćete se zaraziti virusom. To je moje mišljenje", zaključila je Yan.

Index


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.