Evo koliko je šume izgorilo u BiH

Šuma izgorila

Maja Isović Dobrijević / 18. August 2021

 

U požaru na istočnom dijelu Čvrsnice od 11. do 17. avgusta je izgorilo oko 700 hektara.

"Požar je zaustavila jučerašnja kiša. Da li će biti i potpuno ugašen znaće se tek nakon nekoliko dana. Panjevi zapaljenog crnogoričnog drveća znaju tinjati danima i lako mogu postati žarišta novog požara", objavila je Eko akcija.

 
 

A u požaru na Čabulji od 11. do 17. avgusta izgorjelo je oko 1500 hektara.

 

Jučerašnja kiša uveliko je olakšala posao vatrogascima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i u srijedu ujutro većina požara je ugašena ili stavljena pod nadzor.

Po riječima pomoćnika načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu općine Jablanica Omera Nezirića, sinoćnja obilna kiša ugasila je požare na području te općine i situacija je ovoga jutra stabilna.

Trenutno nema otvorenog plamena, a tokom noći obavljeno je izviđanje dronom i na više mjesta su uočene požarne točke koje se ne mogu uočiti za vrijeme dnevnog svjetla.

- Trenutno pada slabija kiša i nadamo se da neće doći do ponovnog rasplamsavanja vatre. Mi pratimo situaciju na terenu, imamo ekipu u pripravnosti koja je spremna intervenirati ako bude potrebe - dodao je Nezirić.

Slična situacija je i na području Mostara. Iz Operativnog centra Civilne zaštite HNŽ-a navode kako na požarištima u Bogodolu i Kvanju nema otvorenog plamena. Na nekoliko mjesta gore panjevi, a situaciju kontroliraju pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

Na području Stoca požar je i dalje aktivan na području Stupišta i Derana, kao i na lokalitetu Kvanja u dijelu stolačke općini. Gori trava, visoko nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje s kopna.

U opštinma Neum, Stolac, Konjic, Prozor – Rama i Čapljina vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana imali nekoliko manjih intervencija, a u srijedu ujutro nema aktivnih požara.

Ranije je meteorolog Nedim Sladić napisao je da pred našim očima nad područjem sjeverne i sjeverozapadne Hercegovine nažalost nestaje u hektarima višedecenijska zdrava crnogorična šuma u teškom vatrenom plamenu koji je u sličnim razmjerama vidio samo još prevrelog augusta 2012. godine u Konjicu.

"Nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Gore pluća Hercegovine. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen(a), do te mjere da može otići u nepovrat. Oni koji modifikuju i čine specifičnim ovo uistinu prelijepo podneblje", istakao je Sladić.

Da izraste novo stablo biće potrebno 15 do 20 godina.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.