Evo zašto je Novi Zeland najmanje korumpirana država na svijetu

Novi Zeland je najmanje korumpirana država na svijetu, prema najnovijem izvještaju organizacije Transparency International.

M.P. / 24. Januar 2020

Foto: Flickr, ilustracija

 

Organizacija Transparency International objavila je najnoviji Indeks percepcije korupcije prema kojem Novi Zeland i Danska dijele prvo mjesto - sa 87 od mogućih 100 bodova. U istraživanje je uključeno 180 zemalja, a najkorumpiranije su Somalija, Južni Sudan i Sirija.

Ministar pravde Andrew Little kazao je za Morning Report da ovo rangiranje pokazuje da je Novi Zeland veoma ozbiljno shvatio mjere za borbu protiv korupcije.

"Najbliže smo što jedna zemlja može biti potpunom odsustvu korupcije."

Rangiranje se vrši prema percipiranom nivou korupcije u javnom sektoru i pravosuđu, u smislu podmićivanja, pranja novca i prevara, te na osnovu raznih anketa i poređenja.

"Jedan od najvećih rizika širom svijeta jeste uticaj velikog novca na izborne procese" - kazao je Andrew Little, ministar pravde.

"To je pitanje koje smo definisali našim izbornim zakonom, a tiče se zabrane stranih donacija. opredijeljeni smo za potpunu izmjenu izbornog zakona kako bismo ga uskladili sa svim mjerama koje su potrebne da bi se sačuvalo njegovo dostojanstvo."

Međutim, kaže da Novi Zeland ovaj uspjeh ne uzima zdravo za gotovo, te da ima još mnogo toga što se može unaprijediti. 

Prošle godine Novi Zeland je bio drugi na listi, a već deset godina nadmeće sa Finskom i Danskom za prvo mjesto.

Predsjednica Transparency International Novi Zeland (TINZ) Suzanne Snively kazala je da je snaga Novog Zelanda u opredijeljenosti da istraži i procesuira slučajeve korupcije.

Kazala je da bi organizacije koji treba da spriječe malverzacije u javnom sektoru mogle poboljšati poziciju Novog Zelanda kada bi dobile dodatne resurse.

Globalni fokus Indeksa korupcije ove godine jeste politički integritet.

U susret državnim izborima, Snively je kazala da su izbori to dobra prilika da se rasvijetli pitanje političkog integriteta.

"Moramo imati visoka očekivanja od naših političara na državnom i lokalnom nivou. Svako ponašanje kojim se pokušavaju zaobići izborna pravila podriva povjerenje javnosti u političare."

TINZ zalaže se za uvođenje kodeksa ponašanja za parlamentarce.

I na Novom Zelandu ima prostora za unapređenje u određenim oblastim, kazala je ona.

"Očekujemo više transparentnosti kada je u pitanju lobiranje kod članova parlamenta. A mislimo da bi se moglo više uraditi da se smanji uticaj sredstava stranih interesnih grupa na ishode političkih procesa. Znamo da mito i korupcija postoje i na Novom Zelandu i svjedoci smo takvih slučajeva u centralnoj i lokalnim vladama. Ali takođe znamo da, kada se otkriju, vrši se istraga i takvi slučajevi se procesuiraju. To je jedna od naših snaga", kazala je Snively, a prenosi portal Scoop.co.nz

"Novi Zeland ima veliki broj mehanizama kontrole nad onima koji su na vlasti. Imamo nezavisno i efikasnu pravosuđe i održavamo vladavinu prava. Imamo veliki interes za nacionalne izbore. Država koja ima jake sisteme integriteta i aktivno učešće građana u boljoj je poziciji da spriječi i uoči političku korupciju," kaže Snively.

Ekonomija Novog Zelanda ima koristi od niskog rizika od korupcije zbog lakšeg pristupa tržištima i jednostavnijeg poslovanja.

Visoka pozicija na Indeksu percepcije korupcije odražava vrijednosti integriteta i pravičnosti na Novom Zelandu.

Znajući koliko je politički integritet važan za ekonomiju i društveno blagostanje, Snively kaže da će svi Novozelanđani osjetiti trajnu dobrobit ukoliko se vlada ove zemlje ne uljuljka, već nastavi raditi na borbi protiv korupcije.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.