Evropska unija ima novo pravilo o kućanskim aparatima

Prošle sedmice su stupile na snagu izmjene direktive

BUKA portal / 07. Oktobar 2019

EVROPSKI parlament je još 2017. godine usvojio Izvještaj o produženju trajanja uređaja, a usvojeni su njezini prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

Prošle sedmice su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za hladnjake, veš mašine, mašine za pranje suđa, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku sedam do deset godina.

Belgijski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji Didier Reynders kazao je da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Evropska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Evropska komisija trenutno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model. U Francuskoj je takva praksa zakonom zabranjena, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan traži zabranu na nivou EU-a, piše Index.

Čak 77 posto građana EU-a preferira popravak nad kupnjom novog uređaja

Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji uticaj na životnu sredinu. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto, navela je Biljana Borzan .

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.