FENOMENALAN VIDEO: Sarajevska magla i smog u ubrzanom noćnom snimku

Takođe, mou se primjetiti “udari” magle (sa istočne strane pretežno) u kratkim naletima, pa onda rasterećenje uzduž sarajevske kotline.

Buka / 09. Decembar 2017
Vrlo je zanimljivo posmatrati (i snimati) poznatu sarajevsku maglu (i smog koji guši i truje naš grad) zimi. Nevjerovatne su boje koje sarajevska svjetla daju magli, a potiču od jako osvjetljenih objekata (npr. SCC) ili tornjeva (Avaz Twist Tower), ali i puteva i stambenih jedinica. Uočava se fluidno pulsiranje, gotovo kao more kada udara u stijene. Naravno tu je i vertikalno pulsiranje, kretanje magle gore i dole u naletima. 

Takođe, mou se primjetiti “udari” magle (sa istočne strane pretežno) u kratkim naletima, pa onda rasterećenje uzduž sarajevske kotline. Tačno se vidi kako postoji začepljenje protoka fluida, lokalno nagomilavanje magle a onda kratkotrajno spuštanje, oticanje i pulsiranje. U pozadini, na noćnom nebu, može se vidjeti i prividno kretanje zvijezda (ustvari se Zemlja okreće oko svoje ose).

Obavezno treba iskorisiti priliku barem jednom tokom decembra i posmatrati sa uzvišenja iznad Sarajeva ovaj zanimljivi prirodni fenomen. A budući da ovdje skoro pa niko ne radi ništa po pitanju smanjenja smoga i magle, pretpostavljam da ćemo još dugo gledati ovakve prizore. 

Sarajevska magla i smog from Catovic on Vimeo.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.