Festival autorskog filma "Paralele" u Banjaluci: Fokus na društveno angažovane filmove nezavisne produkcije

Festival autorskog filma "Paralele" biće održan od 28. do 30 maja u Domu Omladine u Banjauci u organizaciji Udruženja „Kabinet 101“.

Foto: Ilustracija

 

Na festivalu će biti prikazano šest filmova koji su prikazani na festivalima širom svijeta.

Festival "Paralele" je festival autorskog filma sa fokusom na društveno angažovane filmove nezavisne produkcije.

U tri festivalska dana, Banja Luka domaćoj i međunarodnoj publici predstavlja nagrađivane filmove iz šest različitih regiona iz cijelog svijeta koji svojom temom, idejom i stavom prave snažan impakt i kritički osvrt na sredine iz kojih dolaze.

"Paralele je međunarodni festival autorskih filmova koji svojim inovativnim pristupom i upečatljivim vizuelnim stilom brišu granice između igrane, dokumentarne i eksperimentalne forme. Bilo da je riječ o 'novim' imenima, ili etabliranim autorima svjetske kinematografije, u fokusu su nagrađivani, društveno angažovani filmovi nezavisne produkcije. Festival nije takmičarskog karaktera, a filmovi se biraju isključivo na osnovu svoje umjetničke vrijednosti, autorske inovativnosti i važnosti teme kojom se bave", saopštili su organizatori.

Regioni u fokusu: Balkan, Skandinavija, Bliski Istok, Arktik, Latinska Amerika, Zapadna Evropa, Sjeverna Amerika, Sibir, Afrika i drugi, mijenjaju se svakim novim izdanjem Festivala. Svaki region predstavljen je kroz selekciju kratkih filmova i jedan cjelovečernji film, a nakon završne projekcije, autor fima, gost festivala učestvuje u interaktivnom predavanju i razgovoru sa publikom u kontekstu teme kojom se film bavi.

"Festival 'Paralele' se ne takmiči sa ostalim sličnim filmskim festivalima u regionu i svijetu po svojoj raskoši i brojnosti filmova, ali pretenduje da bude prepoznatljiv po kvalitetu, inovativnosti i uticaju odabranih filmskih ostvarenja. Po principu ekskluziviteta, selektor bira filmove i poziva autore koji svojim stilom, pomjeraju granice savremenog fimskog izraza i imaju snažan kritički pristup temama kojima se bave", ističu organizatori.

Organizacioni tim Festivala čine Marko Šipka, Udruženje "Kabinet 101" koji je direktor festivala i Adriana Truhijo, "Cine Tonala", Mexico, umjetnička direktorica i selektorka.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.