FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU: Grand Prix Pozorištu mladih iz Novog Sada za predstavu "Na vukovom tragu"

Dodijeljene nagrade Devetnaestog međunarodnog festivala pozorišta za djecu BANJA LUKA 2020.

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

SAOPŠTENJE ODLUKA ŽIRIJA

Žiri Devetnaestog međunarodnog festivala pozorišta za djecu BANJA LUKA 2020,  u sastavu: dr Branka Rudman, predsjednik, Zagreb, Hrvatska, Vladan Đurković, reditelj, Beograd, Srbija, član i Aleksandra Spasojević, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, član,  u periodu  od 6.  do 12. oktobra 2020. godine ocjenjivala je  konkurenciju  za nagrade dvanaest predstava iz osam država.

Učestvovali su: Malo pozorište "Duško Radović", Beograd, Srbija, Pozorište Luz, Micro y Punto, Hihon, Španija, Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija, Pozorište "Lalka", Varšava, Poljska, Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac, Hrvatska, Lutkovno gledališče Maribor, Slovenija, Pozorište lutaka, Mostar, BiH, Pozorište  "Drak", Hradec, Kralove, Češka Republika, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska, Lutkarsko pozorište "Georgi Mitev", Jambol, Bugarska, Pozorište mladih, Sarajevo, BiH  i Pozorište lutaka Niš, Srbija.

Na završnoj sjednici održanoj 12. oktobra 2020. godine žiri je jednoglasno donio sljedeće odluke:

- GRAN-PRI, NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI dodjeljuje se Pozorištu mladih iz Novog Sada, za predstavu "Na vukovom tragu"

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se
- Jakubu Vašičeku za režiju predstave "Uspavana ljepotica", Pozorišta "Drak", Hradec Kralove, Češka

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se
- Evi Farkašovoj, za scenografiju i kostime predstava "Avanture medvjedića", u izvođenju pozorišta Lalka iz Varšave i "Divlji labudovi", Pozorišta lutaka Niš
Nagrada za najbolju originalnu muziku dodjeljuje se
- Hamdiji Salihbegoviću i Nedžadu Merdžanoviću, u predstavi "Tobija", Pozorišta mladih iz Sarajeva

Pet ravnopravnih nagrada za glumačka ostvarenja dodjeljuju se:
- Saši  Latinoviću, za ulogu Baka, u predstavi "Na vukovom tragu", Pozorišta mladih iz Novog Sada
Mariju Drmaću, za animaciju lutaka, u  predstavi "Tobija", Pozorišta mladih iz Sarajeva
Lubomiru Zelevu, za animaciju lutaka u predstavi "Snježana i sedam patuljaka", pozorišta "Georgi Mitev" iz Jambola, Bugarska
Patriciji Lorenco i Čantal Franko za kolektivnu animaciju lutaka u predstavi "Seleste", pozorišta "Luz, Mikro u punto", Hihin, Španija
Igoru Vidačkoviću, Nini Popović i Aliju Kamer Aksoi, za kolektivnu animaciju u predstavi "O nježnosti", Pozorišta lutaka iz Mostara


Specijalna nagrada ovogodišnjeg Festivala dodjeljuje se  Jakubu Maksimovu za režiju i adaptaciju romana "Zov divljine", DŽeka Londona, a za predstavu "Na vukovom tragu",  Pozorišta mladih iz Novog Sada.

U prvom susretu sa lutkarima Srbije, Jakub Maksimov, mladi češki reditelj, udružuje Karolinu Arandiu iz Argentine, kao dramaturga i scenografa, Mareka Šterbaka iz Slovačke Republike i Vječeslava Zubkova iz Ruske Federacije, kao autore lutaka, koji se uz novosadskog kompozitora Lazara Novkova i umjetnički ansambl Pozorišta mladih iz Novog Sada fascinantno harmonično "sporazumijevaju" u čitanju slavnog romana američkog pisca DŽeka Londona.

Predstava koja ostavlja bez daha, vrsno i nedvosmisleno  dokazuje koliko je, uz sve filmske ekranizacije, teatar bliži "čitanju" knjige, u kojem se razumiju svi - i oni koji stvaraju i oni koju vjeruju u "stvorenu" umjetnost.

Specijalna nagrada ovogodišnjeg Festivala dodjeljuje se Gradskom kazalištu "Zorin dom" iz Karlovca, Hrvatska za predstavu "Na tragu", u kojoj ansambl svojim poetskim izrazom snažno razvija svijest o zaštiti prirode i očuvanju voda.


dr Branka Rudman, predsjednik
Vladan Đurković, član
Aleksandra Spasojević, član

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.