Filipinski predsjednik prijeti nevakcinisanima hapšenjem

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je da će necijepljene osobe biti uhićene ako se ogluše o naredbu da ostanu kod kuće nakon što su Filipini potvrdili najveći broj zaraženih u tri mjeseca.

BUKA portal / 07. Januar 2022

 

Duterte je u televizijskom obraćanju naciji rekao da će tražiti od vođa zajednica da potraže necijepljene osobe i osiguraju da oni ne izlaze iz svojih domova. 

"Ako se ogluši, ako bude izlazio iz kuće i kretao se u zajednici, dopušteno je zaustaviti ga. Ako se ogluše, kapetan je sada ovlašten uhititi neposlušne osobe", rekao je Duterte. 

Dnevne zaraze koronavirusom na Filipinima najviše su od 26. rujna sa 17.220 novih slučajeva u četvrtak, objavilo je ministarstvo zdravstva, uključujući one uzrokovane omikron varijantom.

"Odgovoran sam za sigurnost i dobrobit svakog Filipinca"

Brojka, koja je više nego trostruko veća nego u utorak, dovela je ukupan broj zaraza iznad 2.88 milijuna, a umrlih je više od 51.700, što je drugi najveći broj zaraženih covidom-19 i mrtvih u jugoistočnoj Aziji nakon Indonezije. 

"Odgovoran sam za sigurnost i dobrobit svakog Filipinca", rekao je Duterte.

Krajem prošle godine potpuno je cijepljeno 49.8 milijuna ljudi od ukupno 110 milijuna stanovnika, odnosno 45 posto. Necijepljene osobe koje žive u Manili smiju izaći iz svojih domova samo iz neophodnih razloga. 

Duterte je poznat po svojoj ratobornoj retorici. Ljudima koji su odbijali cijepiti se prošle godine je prijetio zatvorom ili Ivermektinom, antiparazitskim lijekom koji se upotrebljava za liječenje životinja. 

Njegove najnovije izjave odražavaju zabrinutost vlade jer zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi porast zaraza covidom-19 mogao ponovno opteretiti zdravstvene sustave u zemlji. 

Filipini su dosad identificirali 43 domaća i uvezena slučaja omikrona pa je vlada odlučila uvesti strože mjere.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.