Formirana Komisija za prevazilaženje problema

Sporazum koji je ponudila opozicija načelno je neprihvatljiv zaključilo je predsjedništvo DNS-a, ali ipak se ide u pregovore.

ATV / 25. Novembar 2017

 Komisija za prevazilaženje problema formirana je, a zasjedaće u ponedeljak, saopštio je Nedeljko Čubrilović.

 

U zadnji čas SNSD i Sociajlisti imenovali su Sinišu Karana i Slobodana Protića u pregovarački tim, a Marko Pavić povjerenje je dao Slobodanu Nagradiću. Kaže da DNS-u većina rješenja koja je ponudila opozicija nisu prihvatljiva jer se prave paralelne institucije.

 

“Pa se umjesto Vlade uvodi povjereništvo umjesto predsjednika Republike neki savjet. Umjesto nadzornog odbora i rukovodstva RTRS-a uvodi se neki privremeni organ. Znači mi smatramo da ova pitanja mogu biti problem ali ih moramo institucionalno riješiti”, rekao je lider DNS-a Marko Pavić.

 

U opoziciji su spremni za sastanak, a neće odustati od ključnih zahtjeva. Ako se ne postigne sporazum ne žele da govore o tome šta nas čeka na sljedećoj sjednici Narodne skupštine i spremaju li novu blokadu. Zahtjeve da se smijeni ministar Lukač i vrati smijenjeni revizor, u prijedlog sporazuma nisu uvrstili, a u prvi plan ističu sređivanje stanja na javnom servisu.

 

“Ako bi se bilo šta od ovoga prihvatilo jeste li spremni da odustanete od nekih svojih zahtjeva revizor, smjena ministra Lukača i otalo što ste tražili. Sve što je u interesu Republike Srpske što će normalizovati odnose i vratiti nas u normalne demokratske okvire možemo o tome da razgovaramo”, rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

 

I vladajući se nadaju kompromisu iako su nakon prvog pokušaja pomirenja pale teške optužbe. Lider Socijalista kaže da se sporazum koji predlaže opozcija može postići, ali da svi napreve ustupke.

 

“Učinićemo maksimalno koliko možemo da postignemo jedan realan dogovor da postignemo ono što možemo da prihvatimo i sa jedne i sa druge strane. Vjerujem da će svi učesnici u kreiranju takvog sporazuma biti toga svjesni”, rekao je lider SP-a Petar Đokić.

 

Od ostalih zahtjeva opozicije ističe se zakon o ispitivanju porijekla imovine na kojem insistiraju već dugo. Ako se usvoji odmah predložiće, kažu, da se primjenjuje tek nakon izbora 2018.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.